appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe kun je het beste omgaan met stress bij kinderen?

pixabay
zaterdag 3 augustus 2019 | NTR | Redactie

Als ouder doe je er goed aan om je kind voor te doen hoe ze met stress moeten omgaan. Dat geeft ze gereedschap dat ze kunnen inzetten als het leven even tegenzit, zegt Manon Hillegers, hoogleraar en hoofd van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC-Sophia.

Stress bij kinderen: geef zelf het goede voorbeeld

Voordoen hoe je om kunt gaan met stress werkt bij kinderen meestal beter dan erover praten, aldus Hillegers: "Ik denk dat stress een term is die we niet te vaak moeten gebruiken in de omgeving van gebruiken. Kinderen hebben vaak nog niet de taal om te benoemen hoe ze zich van binnen voelen."

Woedeaanvallen en slechte slaap

Dat wil niet zeggen dat ze hun stress niet kunnen uiten: "Als ouder moet je alert zijn op gedragsveranderingen. Dus als je kind heel erg prikkelbaar wordt, of woedeaanvallen krijgt, of slecht gaat slapen – dan kun je je afvragen waar dat van komt. Is er iets veranderd? Kinderen uiten stress vaak ook door lichamelijke klachten, zoals buikpijn of hoofdpijn. Of ze gaan bepaalde situaties vermijden".

Stress in Nieuws en Co  

Nieuws en Co schenkt deze week elke dag aandacht aan stress. Moet je extra stresshormonen slikken voor je naar de tandarts gaat? Wat doet stress eigenlijk met je lichaam? En stressen we niet gewoon te veel over stress?

Het wegnemen van stressfactoren kan natuurlijk ook helpen. "Wat je vaak ziet, is dat kinderen heel veel activiteiten hebben. Dat is natuurlijk bedoeld om het leuk te hebben, maar soms is het ook te veel. Kinderen hebben ook tijd nodig om zich te vervelen en lekker te lummelen en te verwerken wat er allemaal op hun afkomt."

Het goede voorbeeld

Belangrijk is dat ouders hun kinderen manieren leren om met stressvolle gebeurtenissen om te gaan. Dagelijkse stress hoort nu eenmaal bij het leven, of dat nu een lekke band is of een vervelende dag op school. "Ik denk dat ouders ook voorleven hoe je daar mee omgaat. Het is belangrijk dat ouders strategieën illustreren en ook vertellen aan hun kinderen, 'nou, ik voelde me ook niet zo lekker, en toen ben ik even met mijn vriendin een kopje thee gaan drinken, of ik ben gaan sporten’". Dat geeft kinderen een gereedschapskist met verschillende tools voor als het leven even tegenzit.

Maar we moeten het probleem van stress bij kinderen ook niet overdrijven, benadrukt Hillegers. "Je ziet dat Nederlandse basisschoolleerlingen tot de gelukkigste ter wereld behoren. Ik denk dat de signalen over stress en prestatiedruk met name van adolescenten en studenten komen."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1