appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

‘Ik kan niet meer op dezelfde manier naar de maan kijken’

NASA
zaterdag 20 juli 2019 | NTR | Redactie Focus

Hoe staat het met onze kennis van de maan, vijftig jaar na de eerste bemande maanlanding? Nachtprogramma Focus sprak met sterrenkundige Marc Klein Wolt over de nieuwste ontwikkelingen, waaronder een Nederlandse antenne aan de achterkant van de maan.

Jacob de Vries in gesprek met Marc Klein Wolt
"One small step for man…"

Meer nog dan vroeger krijgt Marc Klein Wolt kippenvel van de beroemde woorden die Neil Armstrong exact 50 jaar geleden sprak toen hij met Apollo 11 naar de maan vloog. Sinds dit jaar voelt de maan voor de sterrenkundige van het Radboud Radio Lab namelijk een stuk dichterbij: samen met zijn team maakte hij een antenne die inmiddels op een satelliet vlieg aan de achterkant van de maan.

"Ik kan niet meer op dezelfde manier naar de maan kijken", vertelt hij. "Dat gevoel, dat daar iets is van ons, iets wat ik heb aangeraakt, dat maakt het heel bijzonder."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meeliften met een Chinese satelliet

Met de antenne willen Klein Wolt en zijn collega's radiosignalen opvangen uit het vroege heelal, die vanaf de aarde niet waarneembaar zijn. Zo hopen ze meer te weten te komen over hoe de eerste structuren in het heelal zich gevormd hebben. 

Het meetinstrument liftte mee met een Chinese ruimtemissie naar de achterkant van de maan, en dat had nog wel wat voeten in de aarde. In de uitzending vertelt de onderzoeker over zijn bijzondere samenwerking met de Chinezen. 

"Dat kleine instrumentje, helemaal alleen naar de maan"

Waarom zijn we sinds begin jaren 70 niet meer op de maan geweest? Je leest het in dit artikel van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1