appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

Absence epilepsie: als je even 'weg' bent

Pexels
donderdag 20 juni 2019 | NTR | Redactie

Vandaag gaat de documentaire 'Ik ben er even niet' in première, waarin filmmaker Maartje Nevejan op zoek gaat naar de ervaringen van mensen die te maken krijgen met abscence. Dat is een bijzondere vorm van epilepsie waar we nog lang niet alles over weten.

Documentaire 'Ik Ben Er Even Niet' toont ervaringen absence epilepsie
Bij epilepsie denk je misschien aan aanvallen met hevig schokkende bewegingen, maar absence is wat subtieler.

Bij een absence lijkt iemand een aantal seconden 'afwezig' te zijn: hij of zij staart voor zich uit en reageert even niet meer op de omgeving. Waarschijnlijk is er op zo’n moment ook sprake van bewustzijnsverlies, vertelt hersenwetenschapper Floris de Lange (die ook in de documentaire te zien is) in Nieuws en Co

Een wolf in je ooghoek

Wat mensen tijdens zo’n aanval ervaren, verschilt per persoon. Een van de mensen uit de documentaire ziet tijdens absences bijvoorbeeld een wolf, een beangstigend beeld. In de film is te zien dat zulke dingen niet zomaar hersenspinsels zijn, maar dat ze echt deel kunnen uitmaken van de realiteit die iemand ervaart. 

Zo’n absence lijkt overigens niet schadelijk te zijn voor de hersenen, zegt De Lange. "Wat we tot nu toe weten, is dat die aanvallen vrij kort zijn, vaak minder dan een minuut. Daardoor hebben ze niet de kans om echt schade aan hersencellen aan te richten."  

Documentaire 'Ik Ben Er Even Niet' toont ervaringen absence epilepsie

Hoe werken de miljarden stroompjes in onze hersenen? Daar lees je meer over op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1