appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Reporter Radio
STER Advertentie

Plankton migreert door opwarmende aarde

wikimedia
vrijdag 24 mei 2019 | NTR | Redactie

Het plankton in onze oceanen verandert door de opwarming van de aarde. Dat stellen wetenschappers in het vakblad Nature. 

Plankton verandert door opwarmende aarde

Het blijkt dat 'warme soorten' oprukken richting de poolgebieden, terwijl 'koude soorten' zich juist terugtrekken. "Wat je ziet is een verschuiving die we al wel een beetje verwachtten, maar die nu relatief snel blijkt te gaan", vertelt Geert-Jan Brummer, oceanoloog bij het NIOZ.

Het ecosysteem in de oceanen past zich aan die verandering aan, "maar dat betekent ook dat het hele ecosysteem gaat verschuiven – letterlijk aan de wandel is", aldus Brummer.

Wat is plankton?  

Plankton is een verzamelnaam voor eencelligen die misschien een millimeter groot zijn, maar waarvan er heel veel zijn. Ze zweven in het water en zijn voor hun verplaatsing afhankelijk van de stroming in de oceanen. Het nieuwe onderzoek in Nature is gedaan met foraminiveren, die een uitwendig kalkskelet hebben. 

Hoe kan zo'n klein diertje zo'n grote invloed hebben? "Plankton is het basis van het oceaan-ecosysteem", aldus Brummer. "En oceanen maken 70 procent van onze aarde uit, dus als er iets met het oceanische ecosysteem gebeurt, dan gebeurt er iets met de hele wereld."

Wat voor veranderingen kunnen we verwachten? "Plankton is voedsel voor veel vissen, waaronder walvissen. Dus als de plankton verschuift, dan gaan de visgronden zich ook verleggen. Dat soort van effecten kun je krijgen."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1