appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Therapie met dieren, werkt dat ook echt?

Pixabay
woensdag 22 mei 2019 | NTR | Redactie

Paarden knuffelen tegen de eenzaamheid, puppy’s aaien tegen de stress: tegenwoordig bestaan er allerlei soorten diertherapie. Maar werken die ook echt? Daar moet meer onderzoek naar komen, vindt de Raad voor de Dierenaangelegenheden (RDA). 

Hondentherapie voor autisme en downsyndroom beter onderzocht

Toevallig gaat er binnenkort in Groningen zo'n onderzoek van start. Orthopedagoog Steffie van der Steen zoekt uit of hondentherapie heilzaam is voor kinderen met het downsyndroom of een autistische stoornis. Bij deze vorm van therapie oefenen kinderen hun sociale en communicatieve vaardigheden met een hond.

"De verwachting is dat kinderen met een hond vaardigheden kunnen oefenen waar ze in het dagelijks leven moeite mee hebben", vertelt Van der Steen uit in Nieuws en Co. Met een hond is dat minder spannend dan met een mens, maar de hond is wel zo complex dat je er echt mee kunt oefenen. 

Belangrijke eerste stap

Een tweede groep kinderen krijgt vergelijkbare therapiesessies met een robothond, en een derde groep volgt geen therapie. Zo hopen de onderzoekers te kunnen vaststellen wat voor effecten de hondentherapie heeft. 

Volgens Van der Steen is dit onderzoek een belangrijke eerste stap. Op basis van de resultaten kunnen bijvoorbeeld ouders straks een beter geïnformeerde keuze maken over of dit soort therapie iets is voor hun kind. 

Meer weten over het onderzoek, of meedoen? Hier vind je meer informatie.  

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1