appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

Hoe gooi je de perfecte honkbalworp?

Pixabay
zondag 19 mei 2019 | NTR | Redactie Focus

Honkbal mag in Nederland dan lang niet zo populair zijn als voetbal, toch behoren de Nederlandse honkballers tot de wereldtop. Onderzoeker Erik van der Graaff helpt de spelers hun werptechniek te perfectioneren. 

Hoe gooi je de perfecte honkbalworp?


Van der Graaff, die als bewegingswetenschapper is verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond, is altijd op zoek naar vernieuwing en verbetering in de sport. Daarbij maakt hij veel gebruik van data-analyse. Hij onderzocht hoe spelers hun worp kunnen verbeteren, zonder daarbij een al te groot risico te lopen op blessures. 

Jacob de Vries van nachtprogramma Focus voelde Van der Graaff aan de tand over zijn onderzoek én mocht live in de studio zijn eigen honkbalworp testen. 

Programma item: 0

Een van de beste honkballanden ter wereld

In ons land is honkbal nog lang niet zo populair als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Japan. Toch staat het Nederlandse team op de world ranking in de top-10 en lijkt de top-5 binnen handbereik, vertelt Van der Graaff. "Op nationaal teamniveau horen we dus gewoon bij de beste honkballanden ter wereld." De onderzoeker hoopt dan ook in 2020 met het Nederlands team mee te doen aan de Olympische Spelen in Japan. 

Ook in andere sporten, zoals voetbal en schaatsen, speelt data een steeds belangrijkere rol. Je leest er meer over in dit artikel van NPO Focus. 

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1