appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ondergrondse kamer ontdekt in paleis van Romeinse keizer Nero

ANP
vrijdag 17 mei 2019 | NTR | Redactie

Archeologen hebben een geheime kamer ontdekt in de Domus Aurea, het paleis van keizer Nero in Rome. De kamer is bijna 2000 jaar verborgen gebleven, maar werd nu per toeval gevonden. 

Keizer Nero en de verborgen kamer van de sfinx

De archeologen waren eigenlijk aan het graven in een andere kamer van het paleis, toen ze ergens in een hoekje een gat vonden. Dat bleek naar deze ondergrondse kamer te leiden. 

De kamer is versierd met kleurige muurschilderingen van mythische wezens, waaronder een mooie sfinx op het plafond. Daarom hebben de archeologen de ruimte omgedoopt tot Kamer van de Sfinx. 

'Buitengewoon spannende ontdekking'

Hoe belangrijk is deze ontdekking? Nieuws en Co vroeg het aan Raphael Hunsucker, onderzoeker Oude Geschiedenis aan de Radboud Universiteit. "Het is een extra belangrijke vondst", vertelt hij, "omdat deze kamer gevonden is buiten de normale omheining die we kenden van het paleis. Dat doet vermoeden dat er nog van alles onder de grond zit dat we nog niet weten. Dus het is een buitengewoon spannende ontdekking."

Waar de kamer precies voor diende, weten we nog niet. Dat komt ook doordat nu alleen het bovenste deel van de kamer zichtbaar is. De rest van de kamer zit nog vol met aarde, die eerst moet worden afgegraven. 

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1