appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

Speuren naar het 'Atlantis van Europa'

ANP
maandag 13 mei 2019 | NOS | Redactie

De Doggersbank, een ondiepte in de Noordzee, wordt een 'archeologische schatkamer genoemd'. Vroeger lag het land droog en een internationaal onderzoeksteam gaat kijken wat er geconstrueerd kan worden uit die tijd.

Onderzoek naar verdwenen land onder de Noordzee

"Heel recent kon je gewoon nog van Engeland naar Nederland lopen, tenminste voor onze begrippen dan", vertelt conservator Luc Amkreutz in NOS Met het Oog op Morgen. "Tot 5000 v.c. leefden daar mensen. Er ligt dus een heleboel in de grond, het is een enorm onontdekt gebied. Het Atlantis van Europa eigenlijk."

Zeespiegel

Een onderzoeksteam van wetenschappers uit verschillende landen probeert nu in kaart te brengen hoe dat er precies uit zag. "Met seismisch onderzoek, boringen en dna-metingen proberen ze het landschap te construeren."

Het onderzoek richt zich op de voorgangers van de neanderthalers. "Zij woonden daar aan het einde van de ijstijd. De zeespiegel steeg toen twee meter per jaar, die mensen hebben het landschap snel zien veranderen."

Onderzoek naar verdwenen land onder de Noordzee

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1