Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Keizerspinguïns verlaten massaal hun broedplaats op de Zuidpool

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Keizerspinguïns verlaten massaal hun broedplaats op de Zuidpool

De grootste pinguïns ter wereld zijn zo goed als verdwenen uit Halley Bay, een van hun belangrijkste broedplaatsen. De keizerspinguïns hebben er al drie jaar lang geen jongen grootgebracht.

Keizerspinguïn verliet een van zijn belangrijkste broedplaatsen


In 2015 zaten er op de broedplek nog zo’n 25.000 pinguïnparen, vertelt marien ecoloog Han Lindeboom in Nieuws en Co, maar inmiddels is dat aantal gedaald naar nul. Dat is te zien op satellietbeelden van de plek.

Jonge pinguïns misschien verdronken

Wat er precies gebeurd is, weten we niet. Volgens Lindeboom is het goed mogelijk dat er in de zomer te veel ijs is gesmolten op de broedplek. "Dan is er een mogelijkheid dat een flink deel van de jongere pinguïns in het water terecht is gekomen. Maar we weten dat niet zeker. Het kan ook zijn dat de pinguïns niet in staat waren om ze voldoende voedsel te geven."

Een groot deel van de pinguïns is vertrokken naar een andere broedplek, zo'n 55 kilometer verderop op de Zuidpool. Daar is het aantal pinguïnparen inmiddels flink gestegen, van 2.000 naar 15.000. Goed nieuws dus: het lijkt erop dat de pinguïns flexibel zijn en zich op deze manier aanpassen aan de omstandigheden.

Leefgebied steeds kleiner

Toch is er reden tot zorg, want door klimaatverandering wordt het leefgebied van de pinguïns steeds kleiner. De pinguïns uit Halley Bay hebben nog het geluk dat er een geschikte andere broedplaats in de buurt is, maar het is de vraag of dat in de toekomst ook geldt voor andere pinguïnkolonies. "Als er steeds minder plekken komen waar die pinguïns terecht kunnen, hebben we een groot probleem", zegt Lindeboom. De algehele populatie keizerspinguïns is nog niet in gevaar, maar volgens Lindeboom is het wel belangrijk dat we de situatie goed in de gaten houden.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie