Wetenschap & Techniek
NTR

Last van muggen? Dat heb je waarschijnlijk aan jezelf te danken

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Last van muggen? Dat heb je waarschijnlijk aan jezelf te danken

Had jij in dit heerlijk warme weekend alweer last van de eerste muggen? Dat heb je dan waarschijnlijk aan jezelf te danken, legt muggenexpert Jeroen Spitzer uit. Maar hij heeft ook een tip om er vanaf te komen.

''Mensen mogen niet meer klagen over muggen!''

Heb jij een emmer, gieter of regenton buiten staan? Een vergeten glaasje misschien, of een schaal? Pas daar mee op, want een laagje water is de ideale plek voor muggen om hun eitjes te leggen.

Muggenexpert Jeroen Spitzer hield afgelopen week een poll op Twitter, en ontdekte dat 39% van de mensen geen idee heeft dat zo'n laagje water de ideale kweekvijver voor muggen is.

"De meeste muggenoverlast in Nederland komt door muggen die gewoon uit de achtertuin komen", legt Spitzer uit. "Dus ik vind dat mensen niet meer mogen klagen als ze vanaf nu niet bij hunzelf en hun buren de broedplaatsen wegnemen".

Nog niet overtuigd? Lees dan even verder. Een gemiddeld huishouden heeft gemiddeld drie broedplaatsen. Een mug legt eipakketjes met daarin zo'n honderd eitjes. "Ik heb het even uitgerekend, dat kan per week zo'n 3.600.000.000 muggen opleveren". Inderdaad: 3,6 miljard muggen per week. Toch maar even weghalen dus, die kleine laagjes water in je tuin of op je balkon.

De dakrand goed afsluiten

In Nederland levert een muggenbeet hooguit een jeukende bult op, maar in Afrika is dat wel anders. Daar sterven elk jaar honderdduizenden mensen doordat een steekmug malaria overbrengt. Maar ook daar werkt Spitzer aan.

"Ik was twee weken geleden bij een netwerkbijeenkomst in Kenia, waar architecten worden samengebracht met insectenspecialisten. Het is gebleken dat heel simpele verbeteringen, zoals het dichtmaken van de dakrand, het aantal malariagevallen al ontzettend omlaag kan brengen.”

Samen met collega's onderzoekt Spitzer daarom welke aanpassingen aan huizen het meest effectief zijn. Dat moet ertoe leiden dat ze voor elk land tot de meest effectieve en goedkope manier komen om huizen mugwerend te maken.

Want één ding hebben Nederlandse muggen gemeen met Afrikaanse; ze zijn vooral 's nachts actief, als hun argeloze slachtoffers lekker liggen te slapen. Het afsluiten van je slaapplek is dus een goede strategie, of het nu gaat om het voorkomen van muggenbulten of malaria.

Waarom bijten muggen ons eigenlijk? En waarom jeukt dat? Lees alles over het nut van muggen op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie