Wetenschap & Techniek
NTR

Hoe kom je van je nachtmerries af?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kom je van je nachtmerries af?

Heb jij dat ook weleens: dat je badend in het zweet wakker wordt, omdat je net gedroomd hebt dat je achtervolgd werd, met je auto de sloot in reed, of dat al je tanden uitvielen? Je bent niet de enige. Maar liefst een half miljoen Nederlanders heeft zoveel last van nachtmerries dat het hun functioneren overdag beïnvloedt.

slaapnacht deel 2

Klinisch psycholoog Annette van Schagen, te gast bij nachtprogramma Focus, deed onderzoek naar nachtmerries en hoe je er vanaf kunt komen. Ze vroeg mensen een dagboek bij te houden van hun nare dromen, en was onder de indruk van het resultaat. "Het is echt schokkend wat mensen meemaken, de gemiddelde horrorfilm is er niks bij."

Geweld, conflicten, onmogelijke opdrachten en het overlijden van dierbaren komen regelmatig voorbij. Sommige mensen durven uit angst voor nachtmerries zelfs nauwelijks meer te gaan slapen.

Veel mensen lijden in stilte

Toch zoeken mensen die erge last hebben van nachtmerries vaak geen professionele hulp, zegt Van Schagen. "Veel mensen lijden in stilte, maar er zijn wel mogelijkheden om die nachtmerries te behandelen." Haar advies? "Als je echt fors last hebt van nachtmerries, ga eens met je huisarts praten. Die kan je wellicht verwijzen naar een psycholoog die kan helpen met nachtmerrie-technieken."

Het script herschrijven

Ja, want tegen nachtmerries is vaak wel degelijk iets te doen. Bij mensen die steeds dezelfde nachtmerrie hebben, blijkt imaginatie en rescripting bijvoorbeeld een goede strategie te zijn. Van Schagen: "Bij deze techniek pak je het verhaal en ga je het script herschrijven. Dus je maakt er een beter einde aan. Dat mag je zelf verzinnen, want in een droom kan alles – dat is het leuke eraan. En dat nieuwe verhaal ga je je overdag inbeelden, je speelt eigenlijk die nieuwe film in je hoofd af". Dat blijkt te werken: in veel gevallen komt de nachtmerrie niet meer terug.

Waarom is slapen zo belangrijk? En wat gebeurt er precies in je lichaam als je slaapt? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie