appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

‘Pas als je mooi bent, wordt er van je gehouden’

Unsplash
vrijdag 15 maart 2019 | NTR | Redactie

Tientallen bedrijven voeren illegaal lipvergrotingen uit bij jongeren, ontdekte NOS Stories deze week. Wat beweegt jongeren om hun lippen vol te laten spuiten, met alle risico's van dien? Nieuws en Co vroeg het aan hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman. 

‘Pas als je mooi bent, wordt er van je gehouden’

Woertman, die gespecialiseerd is in de psychologie van het uiterlijk, vindt het moeilijk te begrijpen waarom jonge mensen dit soort cosmetische ingrepen laten doen. "Wat denken ze hiermee te winnen? Wat zou het voordeel kunnen zijn? Dat je op zo’n jonge leeftijd, waarin je biologisch op je mooist bent, al dingen verandert.. Dan denk ik: hoe moeten deze mensen veertig worden?" 

Niet goed in je vel

Volgens de hoogleraar krijgen mensen door marketing en reclame het beeld voorgeschoteld dat je door cosmetische ingrepen meer geliefd zult zijn. "De belofte is: pas als je mooi bent, wordt er van je gehouden. En dat maakt nou precies waarom het voor jonge mensen – en ook trouwens oudere mensen – die niet goed in hun vel zitten, die zich niet geliefd weten, een heel aanlokkelijk middel lijkt." Vooral mensen die onzeker zijn, bijvoorbeeld doordat ze vroeger een moeilijke thuissituatie hebben gehad, of omdat ze gepest zijn op school, zijn daar extra gevoelig voor. 

Je gemanipuleerde zelf

En ook het feit dat het tegenwoordig heel normaal is om foto’s van jezelf te bewerken, lijkt een rol te spelen. Als je jezelf de hele dag manipuleert door filters over je gezicht te doen, wordt je 'gewone' gezicht je steeds vreemder, zegt Woertman. En op een gegeven moment ga je denken dat die mooiere versie van jezelf is hoe je écht bent. "Vroeger wilden we op filmsterren lijken, nu willen we lijken op ons gemanipuleerde zelf."

"Pas als je mooi bent, wordt er van je gehouden"

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1