appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Succes van DNA-onderzoek niet bewezen

Niels Wenstedt/ANP Xtra
zaterdag 9 maart 2019 | VPRO | Argos Twitter

DNA wordt een steeds belangrijker opsporingsmiddel bij onderzoeken van politie en justitie. Er wordt veel geld ingestoken maar politie, justitie en het OM hebben geen idee hoeveel zaken worden opgelost met behulp van DNA. "Dat houden we simpelweg niet bij," zeggen politie en het OM. 

"Het is voor ons ook niet belangrijk," aldus een woordvoerder van het OM. "Wij vinden het belangrijker om een zaak op te lossen, dan om te weten hoe dat gebeurt."

Voor de podcastserie De moord op Patrick besloot onderzoeksjournalist Sanne Boer zich te verdiepen in DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). "De politie zegt vaak: DNA is erg belangrijk om zaken sluitend te krijgen. Ik vroeg me af in hoeveel moord- en zedenzaken een DNA-spoor tot een veroordeling leidt."

Op bezoek bij het NFI

DNA speelt onder andere een belangrijke rol in de zaak van Nicky Verstappen, waarin vrijdag de tweede zitting plaatsvond. Vorig jaar kwam er een doorbraak in deze zaak nadat er een één-op-één match werd gevonden: er zaten DNA-sporen van Jos B. op het ondergoed van Nicky Verstappen. 

ANP/Niels Wenstedt

Effectieve databank

Het aantal DNA-matches wordt wel bijgehouden door het NFI. "Er zitten zo'n 300.000 personen in onze databank," vertelt Lex Meulenbroek, DNA-deskundige bij het NFI. "Die databank is ongelofelijk effectief: zo'n 59% van de sporen die we inbrengen, matchen direct of op een later moment met een persoon in de databank." Maar of die matches ook tot een veroordeling hebben geleid, wordt niet bijgehouden.

ANP/Niels Wenstedt

Buitenlands wetenschappelijk onderzoek op het gebied van DNA-onderzoek laat zien dat getuigenverklaringen nog altijd een grotere rol spelen in het oplossen van zaken dan DNA.

De reportage over de rol van DNA wordt uitgezonden in Argos op zaterdagmiddag tussen 14.00 tot 15.00 uur en is onderdeel van de podcastserie De moord op Patrick.

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Wat is DNA en wat kun je ermee doen? Lees verder op NPO Focus.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1