Binnenland
EO

Strengere wet voor zware criminelen zoals Taghi inhumaan? 'Krokodillentranen', vindt John van den Heuvel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strengere wet voor zware criminelen zoals Taghi inhumaan? 'Krokodillentranen', vindt John van den Heuvel

Zware criminelen zoals Ridouan Taghi kunnen binnenkort verder worden beperkt in hun communicatie met de buitenwereld als het aan Minister Weerwind ligt. Hij kwam deze week met een nieuw wetsvoorstel. Goed idee, zegt misdaadverslaggever John van den Heuvel. Sterker nog, ze mogen best nóg wat strenger, zegt hij in Dit is de Dag.

Moeten de contacten van topcriminelen nog verder worden beperkt, of is dat inhumaan? (4 maart 2024) - Dit is de Dag

Criminelen op een Extra Beveiligde Instelling (EBI) of een AIT (Afdeling Intensief Toezicht) mogen binnenkort korter bellen, alleen nog maar bellen in het Nederlands of Engels. Uit de krant worden de advertenties geknipt.

Deze zaken zijn nodig om te voorkomen dat criminelen vanuit de gevangenis doorgaan met hun werk, zegt Van den Heuvel: "Iedere misdaadbestrijder benoemt dat al een paar jaar als één van de belangrijkste problemen. Er is een hele nieuwe groep van gedetineerden ontstaan: vaak jonge mensen die tot hele lange gevangenisstraffen worden veroordeeld – twintig, dertig jaar, of soms levenslang – die op geen enkele manier willen resocialiseren en vanuit de gevangenis gewoon doorgaan met crimineel handelen."

Volgens Van den Heuvel zijn er vele voorbeelden: "Mensen die vanuit de gevangenis hele ernstige strafbare feiten beramen, plannen en zelfs laten uitvoeren."

Inhumaan

Strafrechtadvocaat Sebastiaan van Klaveren is het oneens met Van den Heuvel. Hij noemt deze regels 'inhumaan'. "Er zijn geheid excessen geweest, dat wil ik best aannemen, maar de hele groep wordt nu benadeeld terwijl er niet voor elk individueel geval is aangetoond dat er misbruik is gemaakt van hun telefonisch contact", zegt hij. "Je moet het per individueel geval bekijken."

"Criminelen zijn ook mensen, die contact met hun kinderen willen. Ze mogen ook niet meer met hun vrouw of met hun zoontje van vier bellen. Met je familie mogen bellen is een basisbeginsel voor beschaving", vindt Van Klaveren.

Van den Heuvel vindt het onzin. "Je zit niet voor zweetvoeten in de EBI", zegt hij. Daar zitten alleen zware criminelen (maar een klein deel van alle gedetineerden), die moet je goed in de gaten houden, vindt hij. "Het maatschappelijk belang gaat nu voor het individuele belang. Ik vind dat we geen krokodillentranen moeten huilen omdat deze mannen even wat minder mogen bellen. Als ze zich goed gedragen komen ze weer terug in een normale gevangenis met alle faciliteiten."

Moeten de contacten van zware criminelen met de buitenwereld nog verder worden beperkt?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie