Wetenschap & Techniek
NTR

Krijg je een blaasontsteking van korte rokjes?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Krijg je een blaasontsteking van korte rokjes?

Veel vrouwen hebben er regelmatig last van: een blaasontsteking. Je hoort weleens dat korte rokjes de boosdoener zijn, maar dat is onzin. Wat is er dan wél tegen te doen?

Biologische lariekoek: van korte rokjes krijg je blaasontsteking

"Pas maar op, straks krijg je nog een blaasontsteking!" Het wordt nog steeds weleens gezegd tegen meisjes en vrouwen die korte rokjes dragen. De tijd van wollen onderbroeken mag dan voorbij zijn, het idee dat je met een rokje kou kunt vatten blijkt hardnekkig. Toch is er wetenschappelijk geen enkele aanwijzing dat kou of tocht een blaasontsteking kan veroorzaken. En ook het idee dat koude voeten er iets mee te maken hebben, blijkt ongegrond.

Pantoffels en vitamine C helpen niet

Een blaasontsteking wordt niet door kou veroorzaakt, maar door bacteriën. Vaak is poepbacterie E.coli de schuldige. Vooral bij vrouwen kunnen bacteriën die thuishoren in de darmen makkelijk de blaas bereiken, omdat de anus en plasbuis bij vrouwen dicht bij elkaar liggen.

Als je een blaasontsteking wilt voorkomen, heeft het dus geen zin om vitamine C te slikken, pantoffels te dragen of een extra dikke onderbroek aan te trekken. Wat wel helpt: veel drinken, goed uitplassen en na een toiletbezoek van voor naar achter afvegen.

Vaker in de zomer

In de zomer komen blaasontstekingen trouwens wel vaker voor. Heeft dat dan toch iets met die rokjes te maken? Nee hoor, in de zomer is je urine geconcentreerder, doordat je meer zweet. Bovendien hebben mensen in de zomer vaker seks – ook een risicofactor voor het krijgen van een blaasontsteking. Veel water drinken is dus slim, net als plassen na het vrijen.

Dit artikel is gebaseerd op een hoofdstuk uit het boek 'Plassen over kwallenbeten' van Steijn van Schie, Koen Moons en Maartje Kouwen. In nachtprogramma Focus lezen ze om de beurt voor uit het boek.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie