appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Japans hotel ontslaat helft van zijn robots

EPA
woensdag 16 januari 2019 | NOS | NTR | Redactie

Een bijzonder massa-ontslag in Japan: een hotel heeft ruim honderd robots ontslagen. Het Henn-na Hotel, te vertalen als 'vreemd hotel', werd in 2015 geopend met het idee dat robotmedewerkers het mensenwerk konden overnemen. Het tegenovergestelde bleek waar.

De robots zorgden juist voor meer menselijke arbeid, doordat er voortdurend problemen tussen de robots en de hotelgasten voordeden. Het gevolg: de 'menselijke' medewerkers werden platgebeld door hun gasten.

Daarnaast begrepen de robots en gasten elkaar vaak niet. Dat leidde tot irritatie bij de gasten, omdat de robots bleven vragen wat er bedoeld werd. Soms wekten de robots zelfs snurkende mensen, omdat het nachtgeluid voor een vraag werd aangezien.

Nog niet verloren

Het hotel blijft wel werken met robots, zoals dinosaurussen als receptiemedewerkers en op de mens lijkende poppen als bediende. Een aantal robots worden vervangen, zoals de brede bagagerobots die aan elkaar vast kwamen te zitten in de gangen. 

Onder de 'echte' medewerkers vallen overigens geen ontslagen. De menselijke interactie blijkt het dus te winnen van de futuristische robots. 

In Nieuws en Co op NPO Radio 1 vanaf 16:00 hoor je economieredacteur Nik Wouters over dit bijzondere hotel.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1