Wetenschap & Techniek
NTR

Hoe worden herinneringen opgeslagen in het brein?

foto: picrylfoto: picryl
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe worden herinneringen opgeslagen in het brein?

Herinner jij je nog de laatste keer dat je uit eten ging? Weet je nog met wie je was en naar welk restaurant je ging? Hersenwetenschapper Silvy Collin onderzoekt hoe herinneringen opgeslagen worden in het brein.

Waar het Collin eigenlijk om te doen is: hoe je verbanden legt tussen verschillende gebeurtenissen. Als je bijvoorbeeld aan een restaurant denkt, breng je daar verschillende dingen mee in verband: de kaart bekijken, bestellen, gezellig tafelen en de rekening betalen, bijvoorbeeld. Al die dingen samen noemen wetenschappers een schema.

De vraag is nu: hoe ontstaat zo'n schema? Collin, die bij het geheugenlab van de prestigieuze Amerikaanse universiteit Princeton werkt, heeft daar een slimme manier voor gevonden. Ze legt mensen in een hersenscanner, en laat ze verschillende filmpjes zien. Sommige van die filmpjes houden verband met elkaar, en sommige niet. Na verloop van tijd ontdekken de proefpersonen het verband tussen die filmpjes. En omdat je mee gluurt in hun brein, zie je in real time hoe die verbanden in hun hoofd ontstaan.

Vergelijkbaar hersenpatroon

Het onderzoek is nog gaande, dus definitieve resultaten zijn er nog niet, maar er valt wel iets op: de hersenactiviteit die bij bepaalde gebeurtenissen hoort, lijkt meer op elkaar als de gebeurtenissen verband met elkaar houden. Dus de herinneringen aan het bestellen en het afrekenen in een restaurant lijken in je brein meer op elkaar dan, om maar wat te noemen, de herinneringen aan het afrekenen in een restaurant en het afrekenen van een zaag in een bouwmarkt.

Het gaat hier om fundamenteel onderzoek naar de werking van het menselijk geheugen, benadrukt Collin. Maar dat wil niet zeggen dat deze kennis in een later stadium geen toepassing zal krijgen. Want om goed vast te kunnen stellen wat er mis gaat bij iemand met geheugenproblemen, moet je eerst goed weten hoe die processen verlopen bij iemand zonder die problemen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie