appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

Het ‘teameffect’ bestaat echt

ANP
woensdag 5 december 2018 | NTR | Redactie

Never change a winning team: je hoort het vaak, maar er zit ook echt een kern van waarheid in. Teamspelers die eerder samen succes hebben gehad, blijken ook in de toekomst een grotere winkans te hebben. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.

Succesvolle teamdynamiek geeft echt grotere kans op nieuwe overwinning

De onderzoekers analyseerden duizenden wedstrijden in competities van over de hele wereld: voetbal, basketbal, maar ook bijvoorbeeld een online computerspel. Van honderdduizenden combinaties van spelers bekeken ze hoe succesvol die waren in de afgelopen 10 jaar, vertelt de Groningse statisticus Casper Albers (zelf niet bij het onderzoek betrokken) in Nieuws en Co.  

In al die data is het ‘teameffect’ goed te zien: succesvolle teamdynamiek vergroot de kans op een nieuwe overwinning. Hoewel de kwaliteit van de spelers nog altijd de belangrijkste voorspeller is voor succes, helpt het dus ook als spelers in het verleden al veel samen hebben gespeeld. 

Nederlands elftal

Volgens de wetenschappers zijn daar wel wat verklaringen voor te bedenken. Bijvoorbeeld dat spelers met een gezamenlijk verleden goed op elkaar zijn ingespeeld, en dat ze weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Maar ook als bijvoorbeeld een van de spelers een coachende rol heeft binnen de groep, kan het team als geheel daar beter van worden.  

Wat kunnen we doen met deze inzichten? Moet Koeman bijvoorbeeld niets meer veranderen aan het Nederlands elftal, nu het zo goed gaat? "Dat is, denk ik, inderdaad een verstandige keuze," zegt Albers. "Als het goed gaat, ga vooral zo door." En als er dan toch nieuwe spelers aan het team worden toegevoegd, is het volgens de statisticus te overwegen om iemand te kiezen die al veel met andere spelers uit het elftal samen heeft gespeeld. 

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1