appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar drie laser-onderzoekers

flickr
dinsdag 2 oktober 2018 | NTR | Jessie van den Broek

De Nobelprijs voor Natuurkunde is vandaag toegekend aan Arthur Ashkin, Gérard Mourou en Donna Strickland voor hun onderzoek naar lasers.  

De Nobelprijs voor Fysica 2018: baanbrekende laser-innovaties

De Amerikaanse, Franse en Canadese onderzoeker delen de prijs. Volgens het Nobelcomité heeft hun baanbrekende werk op het gebied laserfysica geleid tot belangrijke toepassingen in de maatschappij.

Optisch pincet en intense laserpulsen

Ashkin ontwikkelde het optisch pincet, een soort pincet van laserstralen. Daarmee kunnen heel kleine deeltjes, zoals moleculen en virussen, worden vastgepakt en verplaatst zonder dat ze beschadigd raken. Op die manier zijn de deeltjes beter te onderzoeken.

Mourou en Strickland onderzochten hoe we de kortste en meest intense laserpulsen ooit kunnen maken. Op basis van hun bevindingen zijn allerlei medische toepassingen ontwikkeld, waaronder laserbehandelingen voor oogaandoeningen. 

Krachten meten op de allerkleinste schaal

Nieuws en Co vroeg aan biofysicus Marileen Dogterom van de TU Delft hoe zij het optisch pincet gebruikt in haar onderzoek naar het skelet. "Wij zijn geïnteresseerd in hoe op de allerkleinste schaal in levende cellen krachten gegenereerd worden", vertelt de hoogleraar.

"Dankzij het optisch pincet van Arthur Ashkin, dat we ook nabouwen in ons eigen lab, hebben we voor het eerst kunnen laten zien hoe groot die krachten nou precies zijn." Zonder zijn techniek was dat een stuk lastiger geweest, zegt Dogterom. 

Andere Nobelprijzen

Aan de Nobelprijs is  behalve een medaille en prestige  een geldbedrag van zo'n 870.000 euro verbonden. De prijs wordt op 10 december uitgereikt. 

Gisteren werd de Nobelprijs voor Geneeskunde toegekend aan James P. Allison en Tasuku Honjo voor hun onderzoek naar immuuntherapie tegen kanker. Later deze week worden ook de winnaars van de Nobelprijzen voor Scheikunde en de Vrede bekendgemaakt. De 'Nobelprijs' voor Economie volgt volgende week.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1