appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Dit kan je met de nieuwe Nederlandse Google Assistent

Google
woensdag 5 september 2018 | NTR | Redactie

Met torenhoge verwachtingen lanceerde Google de Nederlandse versie van de Google Assistant. Zoals de naam al verklapt heeft de app een assistent-functie. Mocht je je afvragen hoe laat je een afspraak hebt met je baas? De Google Assistant staat voor je klaar. 

De Google Assistant is in beginsel gebouwd voor Android-telefoons (Android 5.0 Lollipop of hoger). Hij is oproepbaar door de Home-knop ingedrukt te houden of door 'OK Google' te zeggen. Je kunt op deze manier snel en eenvoudig een app openen, een liedje opzetten of iemand te bellen. 

Echt Nederlands

Tot nu toe heeft de Google Assistent veel weg van Siri, van Apple. Toch is deze Google-variant slimmer dan Siri. Dit komt door de ingebouwde kunstmatige intelligentie, want met Google Assistant is het mogelijk om een écht gesprek te houden. Met Siri is een gesprek langer dan één vraag en antwoord nog niet mogelijk. 

De Nederlandse versie is een opvolger van de Engelse versie. Waar Google flink in geïnvesteerd heeft, is dat de Nederlandse Google Assistant ook echt Nederlands is. Zo volgt de Assistent (met een e en geen a) het Nederlandse voetbal, zingt Nederlandse liedjes en begrijpt dat het weer ongelooflijk belangrijk voor ons is. 

Actions

Bij het ontwikkelen van de Google Assistent heeft Google samengewerkt met verschillende (Nederlandse) bedrijven. Op deze manier dragen de bedrijven bij aan een verbeterde functionaliteit van de Assistent. Dankzij deze actions kun je vragen aan PostNL wanneer je pakketje komt, cadeau inspiratie opdoen bij Bol.com en recepten opvragen bij de Albert Heijn. 

Ook de NPO heeft een action ingebouwd bij de Google Assistent. Zo is het mogelijk om vrijwel alle podcasts terug te luisteren en naar het nieuws te vragen. 

Google Home

Eind 2018 lanceert Google de Nederlandse versie van de Google Home. Dit is de 'slimme speaker' van Google. De kleine, vriendelijk ogende speaker is voor meer dan alleen muziek luisteren, deze speaker helpt je een handje wanneer je vraagt naar het laatste nieuws of wanneer je je telefoon kwijt bent. 

Google is van plan om de Nederlandse versies van de Assistent en de Home te gaan combineren. Vraag bijvoorbeeld als je thuis bent aan Assistent om NPO Radio 1 aan te zetten, en je speaker begint met spelen. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1