appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Mannen overschatten zichzelf: ze kunnen niet beter navigeren dan vrouwen

Unsplash
maandag 3 september 2018 | NTR | Jessie van den Broek

Niet het geslacht, maar de leeftijd van mensen beïnvloedt hoe goed ze de weg kunnen vinden. Dat blijkt uit een groot onderzoek, georganiseerd door het Weekend van de Wetenschap en de Universiteit Leiden.

Amper verschillen in navigatievermogen Nederlandse mannen en vrouwen

Wie kan het beste de weg vinden: mannen of vrouwen? Mannen, zullen veel mensen antwoorden. Maar een groot landelijk onderzoek maakt korte metten met dat vooroordeel. Met behulp van een online game werd bij ruim 8.000 deelnemers onderzocht hoe goed ze de weg konden vinden in een onbekende omgeving. De dames en heren scoorden daarbij vrijwel identiek, vertelt neurowetenschapper Ineke van der Ham in Nieuws en Co.

Hoe ouder je bent, hoe moeilijker je de weg vindt

Hoewel mannen dus niet beter kunnen navigeren dan hun vrouwelijke medemens, dénken ze vaak dat dat wel zo is. Het verschil tussen de twee geslachten zit dus eigenlijk vooral in hoe ze hun eigen navigeerkunsten beoordelen, vertelt Van der Ham. “We zagen echt een systematische overschatting bij mannelijke deelnemers, maar ook een onderschatting bij de vrouwen. Dus het gaat twee kanten op.”  

Leeftijd bleek wél een belangrijke factor te zijn in hoe goed we kunnen navigeren: naarmate mensen ouder worden, krijgen ze meer moeite met het vinden van de weg. Dat begint ongeveer vanaf je veertigste, vertelt de onderzoeker. Je zou misschien denken dat jongeren juist minder goed de weg kunnen vinden, doordat ze het navigeren steeds vaker overlaten aan apps. Maar dat is niet terug te zien in de onderzoeksresultaten.

Weekend van de wetenschap  

'Navigeren kun je leren' is een publieksonderzoek van het Weekend van de Wetenschap. Tijdens dat weekend, dit jaar op 6 en 7 oktober, kun je door heel Nederland live wetenschap en technologie beleven. Meer dan 350 onderzoeksinstellingen, musea en universiteiten openen hun deuren.

Behandeling voor mensen met hersenbeschadiging

Het onderzoek is ook bedoeld om mensen met een hersenbeschadiging beter te helpen met navigeren. Bijna een op de drie mensen met een hersenbeschadiging heeft veel moeite met het vinden van de weg. Om een goede behandeling voor hen te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk om te weten hoe ‘gezonde’ mensen de weg vinden. De data uit het onderzoek helpt daarbij, vertelt Van der Ham.

Bij de lancering van het onderzoek nam Focus-presentatrice Elisabeth van Nimwegen zelf de proef op de som. Ben je ook benieuwd? Het onderzoek loopt nog tot het weekend van 6 oktober, je kunt dus nog meedoen

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1