appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Is het blauwe licht van beeldschermen echt zo slecht voor je ogen?

Unsplash
vrijdag 17 augustus 2018 | NTR | Redactie Twitter

Veroorzaakt het gebruik van mobieltjes en tablets ernstige schade aan onze ogen, of valt het allemaal wel mee? Nieuws en Co vroeg het aan oogdeskundige Reinier Schlingemann.

Hoe schadelijk is schermlicht nu voor onze ogen?

Een nieuw Amerikaans onderzoek over het effect van blauw licht op onze ogen zorgde deze week voor heel wat ophef op het internet. Het licht van beeldschermen zou je ogen beschadigen en je gezichtsvermogen sneller doen verslechteren.

Maar volgens Reinier Schlingemann, bijzonder hoogleraar oculaire angiogenese aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, wordt de studie door de pers verkeerd begrepen. Het onderzoek wordt verbonden met de angst voor beeldschermen, maar volgens de hoogleraar is dat misschien wel ten onrechte. Blauw licht kan inderdaad schadelijke gevolgen hebben, maar dan moeten we eerder aan zonlicht denken dan aan het licht van mobieltjes.

Meer blauw licht door de zon

De hoeveelheid blauw licht die via beeldschermen je ogen binnenkomt is namelijk klein, legt Schlingemann uit, en we weten niet of het in die hoeveelheden op de lange termijn schadelijk is. Via zonlicht krijg je er veel meer van binnen, benadrukt hij. "We hebben een heerlijke zomer gehad met ontzettend veel zon, en als je dan buiten komt, krijg je een enorme hoeveelheid blauw licht in je ogen."

Waar trouwens wél meer bewijs voor is, zegt Schlingemann, is dat het blauwe licht je dag-nachtritme kan verstoren als je tot ’s avonds laat op je beeldscherm kijkt. 's Avonds in bed naar series kijken is misschien dus toch niet zo’n goed idee.

 Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1