Wetenschap & Techniek
NTR

Podcast: Lezen in het donker over de onzichtbare wereld

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast: Lezen in het donker over de onzichtbare wereld

In 2016 won de Groningse wetenschapper Ben Feringa de Nobelprijs voor zijn baanbrekende werk op het gebied van nanotechnologie. In Echt Nano beschrijft wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout de geschiedenis, toekomst en mogelijkheden van de nanotechnologie. In Lezen in het Donker leest hij voor uit zijn boek.

Lezen in het Donker met Martijn van Calmthout

Een andere Nobelprijswinnaar, de flamboyante Richard Feynman, zei in een lezing in 1959 al dat het mogelijk moest zijn om te knutselen met atomen en moleculen. Om miniatuurmachines te maken. Precies dat zou Feringa een halve eeuw later doen. Hij maakte als eerste een nano-autootje - te klein om met het blote oog te zien - dat echt kon rijden.

Onzichtbaarder dan het heelal

In zekere zin is het nog moeilijker om grip te krijgen op die nano-wereld dan op het heelal, vertelt Van Calmthout: "De planeten en de sterren kun je zien door een telescoop, maar moleculen en atomen kun je niet zien. Daar is een heel simpele reden voor: je ziet dingen pas als er licht door wordt weerkaatst. Maar licht heeft een bepaalde golflengte, en als de dingen die je wilt zien kleiner zijn dan die golflengte, dan klotst dat licht er gewoon langs, en is er geen signaal."

Overigens was Feringa niet de eerste die in Groningen aan kleine autootjes knutselde. Sybrandus Strating bouwde twee eeuwen geleden als eerste een klein elektrisch autootje, dat daadwerkelijk kon rijden. Dat autootje staat nu in een museum in Stockholm, de stad waar elk jaar de Nobelprijzen worden uitgereikt.

Wat is Lezen in het Donker?

Lezen in het Donker is een podcast om bij weg te dromen. Doe het licht uit, druk op play en laat je meevoeren. Wekelijks komen de nieuwste wetenschaps- en geschiedenisboeken voorbij. Een uur vol met ontroerende geschiedenisverhalen, wetenschappelijke vergezichten en intieme gesprekken met schrijvers. Zij lezen voor uit eigen werk en nemen mooie, bijpassende muziek mee.

Meer Lezen in het Donker

Er zijn inmiddels acht afleveringen van Lezen in het donker. Luister bijvoorbeeld ook naar de aflevering met Henkjan Honing, waarin hij vertelt over muzikaliteit bij dieren, en voorleest uit zijn boek Aap Slaat Maat. Of naar het onbekende verhaal over de Nederlandse Olympische Spelen, waarover Jurryt van der Vooren schrijft in zijn boek Amsterdam 1928.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie