Uitzending gemist
HUMAN

De Publieke Tribune: Pesten

  1. Gidschevron right
  2. De Publieke Tribune: Pesten


Gepresenteerd door: Coen Verbraak

Hoewel we weten dat pesten diepe krassen in de ziel kerft, is het toch nog altijd een hardnekkig maatschappelijk probleem. Van gemene opmerkingen en buitensluiten, tot uitlachen, opwachten of in elkaar slaan. Op school, maar ook in de buurt of op de werkvloer vindt zulk grensoverschrijdend gedrag plaats. Als je gepest wordt, ben je al gauw geneigd om te denken dat het aan jou ligt. Maar pesten is een stelselmatige vorm van agressie die zich in groepsverband voordoet, waarbij de macht ongelijk verdeeld is.

Vandaag praat ik met drie gasten die in het verleden zelf gepest zijn of gepest hebben. Hoe kijken zij terug op die tijd? Hoe heeft het pesten hun verdere levens beïnvloed? En heeft het hen veranderd als persoon?

  • Hans Gelissen werd vanaf de basisschool tien jaar lang dagelijks gepest. In de hoop het pesten te stoppen, begon hij op zijn 16e zelf te pesten. Zijn eigen zoon en dochter werden ook gepest. Om de pijn te verdoven, raakte zijn zoon verslaafd aan drank en drugs. Zo kwam zijn leven op zijn 25e ten einde.
  • Alice Fokkelman werd haar hele lagereschooltijd gepest door een oudere schoolgenoot. In haar thriller Ik ken je nog komt de pestkop die de jeugd van de hoofdpersoon verpestte weer bij haar in de buurt wonen. Het boek is losjes gebaseerd op de eigen ervaring van Fokkelman. Haar pester las haar boek en reageerde.
  • Stijn Raijmakers stotterde hevig vanaf het moment dat hij kon praten. In de laatste jaren van de basisschool werd hij elke dag gepest, uitgelachen en geslagen. In 2021 raakt hij zo diep in de put dat hij zijn polsen doorsnijdt. In zijn boek Alleen rust kan je redden beschrijft hij hoe hij zijn zelfvertrouwen terugvindt.