Uitzending gemist
HUMAN

De Publieke Tribune: roofkunst en onze koloniale erfenis

  1. Gidschevron right
  2. De Publieke Tribune: roofkunst en onze koloniale erfenis


Gepresenteerd door: Coen Verbraak

Het was groot nieuws deze maand: activisten namen een Congolees grafbeeld mee uit het Afrikamuseum in Berg en Dal. Zij wilden stukken die geroofd zijn ‘terughalen’, zeggen zij, en zich met hun daad tegen het kolonialisme keren dat ‘Afrika heeft verwoest’.

In vijf eeuwen Europese kolonisatie van de wereld zijn talloze waardevolle culturele en historische objecten meegenomen naar Europa. Nederlandse musea worstelen al langer met collecties met een koloniaal verleden. Ondanks bereidheid tot teruggave van roofkunst, gebeurt het in de praktijk zelden. Wat staat teruggave van op dubieuze wijze verkregen objecten in de weg? Welke verantwoordelijkheden hebben wij daarin? En hoe moeten wij omgaan met onze koloniale geschiedenis?

In deze uitzending van De publieke tribune spreekt presentator Coen Verbraak daar met drie gasten over:  
  • Kathleen Ferrier, voorzitter van Unesco en voorzitter van de beoordelingscommissie Museale Voorziening Slavernijverleden
.
  • Susan Legêne is hoogleraar politieke geschiedenis aan de VU, en was als voormalig hoofd Museale Zaken van het Tropenmuseum betrokken bij de inventarisatie van een koloniale collectie schedels en botten uit o.a. Nederlands-Indie
.
  • Jos van Beurden is onderzoeker koloniale collecties en promoveerde op de vraag hoe Europa om moet gaan met koloniale collecties.