Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Poolse zaag in Green Deal

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Poolse zaag in Green Deal


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Poolse zaag in Green Deal

Ze protesteren al weken door het hele land en blokkeren grensovergangen met Oekraïne. En vandaag willen de boeren in een grootschalig protest in hoofdstad Warschau nogmaals hun punt duidelijk maken: de onvrede over de grote hoeveelheden landbouwproducten uit Oekraïne én een beperking van de Europese Green Deal. Wat gaat de nieuwe regering onder leiding van Donald Tusk doen? Hoe stelt Brussel zich op? We vragen het journalist Dore van Duivenbode.

 

Wagner maakt een doorstart in Afrika

Het beroemde huurlingenleger van Prigozhin, die afgelopen zomer in een vliegtuigcrash overleed, maakt een doorstart op het Afrikaanse continent. Dat doen ze onder de naam ‘Africa Corps’. Hoewel de doelen en werkwijze hetzelfde lijken te blijven, is de uitbreiding in de Sahel een nieuwe ontwikkeling, vertelt journalist Bram Vermeulen. Hij zocht eerder zelf de Wagner-troepen op in de Centraal Afrikaanse Republiek. 

 

Buitenland Uitgelicht: Chili

Het wereldberoemde British Museum is de afgelopen tijd overstelpt met verzoeken uit Chili voor het teruggeven van een van de legendarische beelden van Paaseiland, dat bij Chili hoort. Maar de bewoners van Paaseiland zijn helemaal niet blij met de actie. Latijns-Amerika journalist Edwin Koopman licht toe.