appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Met klompen en een racefiets achter Joris aan

Edwin Cornelissen
maandag 7 september 2020 | NOS | Edwin Cornelissen

Daar staat hij dan naast zijn racefiets. Korte broek, rode sokken, houten klompen. De vader van Tour-debutant Joris Nieuwenhuis reist met een vriend in een busje door het Franse land, zijn zoon achterna. De klompen draagt hij vrijwel altijd, ook als hij de campings in de buurt afstruint op zoek naar een plekje. 

Maar als het Tour-parcours in zicht komt, verruilt hij de klompen voor wielerschoenen. Dan sleutelt hij de fiets in elkaar en beklimt de cols. Bij de top hangt hij de vlag op van de Achterhoek. Makkelijk te herkennen voor Joris. En een kwestie van trots, uiteraard. 

Deze dag, tijdens de Pyreneeënrit naar Laruns, zit het allemaal wat tegen voor vader Nieuwenhuis. De ene camping was complét, de andere -een boerderij met een grasveldje en drie toiletten- bleek onbemand. Sta je daar met je klompen, geeft de boerin niet-thuis. 

En dan de klim in tegengestelde richting de Col de Marie Blanque op. Staat er een gendarme, die de weg verspert. Vaders doet nog een poging om via een geitenpaadje de agent te omzeilen om de top te bereiken -het risico van een lekke band neemt hij op de koop toe-, maar de sluipweg blijkt ook bij de politie bekend.

Dus is hij aangewezen op een stuk weg, negen kilometer voor de streep, vol in de afdaling. Nieuwenhuis kiest positie in een bocht. Daar moeten de renners in de remmen, daar ligt de grootste kans dat Joris een glimp van hem opvangt. Zorgvuldig bevestigt hij de vlag aan een hekwerk van een tuin. En dan begint het grote wachten.

Zo gaat het dag in, dag uit. En hij vindt het heerlijk. Want hoe vaak rijdt je zoon nou de Tour de France? Dat Joris meedoet is een grote verrassing, niet in de laatste plaats voor hemzelf. Een jaar of vijf geleden zei hij nog stellig nóóit wegrenner te worden. BMX’en en veldrijden, dat was zijn domein. 

Het was pas bij de opleidingsploeg van Rabobank dat zijn kwaliteiten als wegcoureur aan het licht kwamen. Eigenlijk, zegt vader, is het hem allemaal een beetje overkomen. Het Tour-avontuur incluis. De rijke wielergeschiedenis? Joris wist er niets van. Na zijn eerste World Cup ontmoette hij Hennie Kuiper, maar had geen idee wie die man was. Tijdens een training deed ene Erik Zabel mee, nog nooit van gehoord. Inmiddels is z’n historische kennis bijgespijkerd. 

In de bus van Team Sunweb is plek ingeruimd voor een extra stuk bagage van Joris. Zijn gitaar, zijn afleiding. Het wielerleven omvat immers ook veel loze uren, rustend in hotelkamers. Dan verliest Joris zich in zijn gitaar en speelt hij de spanning van zich af. Als hij die al voelt, want als debutant in de Tour heb je weinig te verliezen. 

In de bocht duurt het wachten lang. Vader had het al voorspeld. Joris is mee om de sprint aan te trekken voor Cees Bol. Bergetappes zijn voor hem overleven. Hij zoekt zijn heil in de bus, net als veel van zijn teamgenoten. Na de rustdag wacht er nog een sprint-etappe, dan moet hij weer fit zijn.Vader zal het allemaal van dichtbij bekijken. Zolang Joris in de Tour is, zal hij er ook zijn. Geen idee, zegt hij eerlijk, hoe lang de reis gaat duren. Als de ‘gruppetto’ dan eindelijk passeert, roept Nieuwenhuis heel hard: ‘Joris!’. Maar junior kijkt strak voor zich uit en concentreert zich op de afdaling. “Dan sta je daar urenlang, en zijn ze in twee tellen voorbij”, constateert senior.

Hij stopt de vlag weer in zijn rugzak, pakt de fiets en rijdt weer naar zijn busje. Daar gaan de wielerschoenen weer uit, en de klompen aan.  

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Tour de France

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1