Sport

Poupou wordt in Frankrijk ook na zijn dood geëerd

foto: Edwin Cornelissenfoto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Poupou wordt in Frankrijk ook na zijn dood geëerd

[NOS] Wij, nuchtere Nederlanders, krijgen vaak te horen dat we niet weten hoe we onze kampioenen moeten eren. Hoe groot is het contrast met de chauvinistische Fransen. Die maken hun helden onsterfelijk. Zelfs als zij inmiddels zijn overleden.

Op 13 november van het vorige jaar stierf Raymond Poulidor, op 83-jarige leeftijd. Dat was groot nieuws in Frankrijk. Of liever gezegd: groot verdriet. 'Poupou' was de nationale knuffelbeer, de man van het volk. Wie beoordeelt op palmares vindt renners, succesvoller dan Poulidor. Jacques Anquetil, Bernard Hinault, winnaars van de Tour de France. Poulidor heeft nooit mogen ervaren hoe het is om het geel te dragen. De eeuwige nummer twee.

Underdog

En toch kom ik langs de route van de Tour regelmatig spandoeken tegen, die Poulidor in herinnering brengen, die Poupou bedanken, die benadrukken dat hij nooit vergeten wordt. Misschien waren het wel de prijzen die hij níet won, die hem zo tastbaar en menselijk maakten voor het gewone volk. Niet iedereen kan een winnaar zijn.

Poulidor incasseerde zijn nederlagen en ging weer door. De rol van underdog paste hem. In het village, dat dagelijks in de stad van vertrek wordt opgebouwd, legt iemand mij uit hoe de renner de vocabulaire heeft verrijkt. "In Frankrijk noemen we iemand die net niet gewonnen heeft een Poulidor." Het neemt overigens niet weg dat Raymond Poulidor een prachtige loopbaan heeft gehad, met onder meer de eindzege in de Ronde van Spanje.

Na zijn wielercarrière bleef Raymond Poulidor betrokken bij de Tour. Liefst twintig jaar werkte hij bij de stand van LCL in het village. Het is de plek waar mensen een krantje komen halen, een kopje koffie drinken. En daar zat ook hij, jaar in, jaar uit. Inmiddels grijs en gerimpeld. Maar nooit te beroerd om mensen een handtekening te geven, met hen op de foto te gaan. Zittend op zijn barkruk, gehuld in een gele polo, vertelde hij anekdotes over de koers, zijn grote passie.

Ontmoetingen met Poupou maakten steevast indruk, vertelt een medewerker van de stand. "Ik sprak mensen die zeiden: ik heb Poulidor ontmoet, nu kan ik sterven." Op zijn beurt kon Poulidor ook niet zonder de Tour, de wieler-hoogmis van Frankrijk. "Hij zei ooit: als ik niet bij de Tour kan zijn, ben ik dood."

Dat moment is nu dus daar. De eerste Tour zonder Poulidor. Een foto-collage in de stand van het village herinnert aan de mooie carrière en het ambassadeurswerk dat daarop volgde. Ironisch genoeg hangt de lijst naast een immense gele trui, met daarop de handtekeningen van de mannen die het tricot ooit gedragen hebben.

Naast de foto’s hangt een tekst: "Je mist één wezen, en de Tour is ontvolkt. Bedankt Raymond, voor het delen van je passie en dat je alle Fransen hebt laten houden van de fiets."

Tour de France 2020

We hebben er iets langer op moeten wachten, maar de Tour de France is inmiddels in volle gang! Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android. Meld je aan voor de Finish Alert van de Tour de France. Handig als je niets wilt missen van het radioverslag de laatste kilometers van een etappe!

Ster advertentie
Ster advertentie