appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De Kopgroep: 'Prestaties Jumbo-Visma gaan tot verdachtmakingen leiden'

De Kopgroep
woensdag 2 september 2020 | AVROTROS | Redactie

In een etappe waar de klassementsrijders voor het eerst écht de spierballen konden vergelijken, waren Mart Smeets, Joost Vullings en Martijn Hendriks van de wielerpodcast De Kopgroep onder de indruk van de prestaties van de Jumbo-Visma-ploeg.

De overwinning van Roglic was overtuigend, Martijn Hendriks weet zeker dat Sepp Kuss de etappe had gewonnen zonder de teamorders, maar Joost Vullings had vooral staan juichen voor de lange aflossing bergop van Wout van Aert. "En dat voor een veldrijder en klassiekerspecialist. Zou hij ooit zelf een Tour de France kunnen gaan winnen?", vraagt Vullings zeg af. "Ik heb met open mond naar hem zitten kijken", zegt Mart Smeets, "een pure aanwinst voor de wielersport." Volgens Smeets kan Van Aert een van de grootste renners ooit worden.

#6 - Tourbroeders (S04)

Maar de dominantie van de Jumbo-Visma-ploeg kent ook zijn keerzijde. Volgens wielerveteraan Smeets is het een kwestie van tijd voordat de eerste dopingvraagtekens bij de Nederlandse ploeg worden geplaatst. Dat is de ijzeren wet die bij overheersende ploegen om de hoek komt kijken. NOS-journalist Martijn Hendriks heeft dezelfde verwachting, al denkt hij dat die verdachtmakingen nog even achterwege blijven doordat de gele trui nog om de schouders van Alaphilippe hangt. "Meestal komen die vragen vanuit de Franse hoek, en die richten zich nu nog op het succes van de gele trui", zegt Hendriks.

De bubbel wordt brozer

Ook voor NOS-journalist Martijn Hendriks is het deze Tour behelpen, journalisten kunnen amper in de buurt komen van de renners. Dit alles om de bubbels van de wielerploegen zoveel mogelijk intact te houden. Maar die bubbels worden steeds brozer, constateert Hendriks, want afgelopen nacht sliep hij bij toeval in hetzelfde hotel als de Trek-Segafredo-ploeg.

Zo kon het dat hij bij biertje aan de hotelbar zomaar ploegleider Steven de Jongh tegen het lijf liep. "In theorie had ik dus ook met een tour-renner in de lift kunnen staan", zegt Hendriks. "Maar als Mads Pedersen in lift stapt, neem ik wel de trap. Zo ben ik dan ook wel weer."

Schleck 'die hing'

Het doet Mart Smeets denken aan de avond dat hij in hetzelfde hotel zat als de Schleck-broertjes. Fränk en Andy Schleck zaten met hun ploeg naast de tafel van de NOS-ploeg te eten. "Er was gedoe, er was gerommel. Je kon merken dat er iets aan de hand was. Het bleek dat Fränk Schleck net vertrokken was, want die hing.

De Luxemburger werd uit de Tour gezet wegens een positieve dopingtest. Na een flinke woordenstrijd met de redactie - die wilden het nieuws vanuit Hilversum brengen - kon Smeets met beelden vanuit het hotel, met de renners nog op de achtergrond, het nieuws brengen.

De Natte Vinger

"Echt heel erg leuk gaat het vandaag niet worden", voorspelt Martijn Hendriks. "We vertrekken vanuit Gap en dan zie je de route heel rustig naar beneden gaan." De aankomst in Privas is wel listig, want critici stellen dat die veel te gevaarlijk is. Als iedereen overeind blijft zou het een mooie finish kunnen zijn voor de Australische sprinter Caleb Ewan, gokken de mannen van De Kopgroep. Eerder deze week wist die al de eindzege te makken door een mooie slalom rond zijn concurrenten te maken. 

Doe zelf ook mee met de Natte Vinger en maak kans op een exclusief De Kopgroep-mondkapje. 

De Kopgroep

Drie gepassioneerde wielren-expert - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) geven in wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France. Wat is het nieuws, wat gebeurde er in de geschiedenis van de ronde en wie zijn de kanshebbers? Meer informatie vind je hier. Abonneren kan via iTunesGoogle Podcasts en Stitcher.

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Tour de France

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1