Sport
NOS

Ewan snelste in derde etappe Tour de France, Alaphilippe blijft in het geel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ewan snelste in derde etappe Tour de France, Alaphilippe blijft in het geel

Caleb Ewan heeft de derde etappe van de Tour de France gewonnen. De Australiër was in Sisteron de snelste in de massasprint. De Nederlander Cees Bol kwam als zevende over de finish.

Luister hieronder naar de belangrijkste momenten uit de etappe:

Vorig jaar was de 26-jarige Ewan met drie etappezeges de succesvolste sprinter in de Tour. Hij won onder meer de slotetappe op de Champs-Elysées.

De gele trui blijft om de schouders van Julian Alaphilippe, de etappewinnaar van zondag.

Snelle vlucht

De vlucht van de dag was al snel gevormd. Net als gisteren zaten daar Benoît Cosnefroy (AG2R) en Anthony Perez (Cofidis) in. Zij kregen Jérôme Cousin (Total-Direct Énergie) en Oliver Naesen (AG2R) mee.

Naesen liet zich even later alweer terugzakken, nadat hij zijn taak had volbracht ploeggenoot en leider in het bergklassement Cosnefroy naar voren te rijden. Dat de Belg in de kopgroep zat was al opmerkelijk. Hij heeft zelf een rappe sprint in de benen en gold als outsider voor de ritzege.

Bergpunten sprokkelen

Cosnefroy en Perez was het vooral om de bergpunten te doen die onderweg te behalen waren. Op de Col du Pilon (derde categorie) kwam het zelfs tot een surplace. Uiteindelijk sprokkelde Perez de meeste bergpunten bij elkaar onderweg en nam de leiding over in het bergklassement. Hij moest echter halverwege de etappe opgeven na een val, waardoor Cosnefroy ook morgen weer in de bolletjestrui mag starten.

Cousin was het gebakkelei van zijn twee landgenoten zat en ging er met nog 127 kilometer te gaan in zijn eentje vandoor, op weg naar een finishplaats die hij goed kent. In 2018 boekte hij namelijk zijn grootste zege in zijn loopbaan door de vijfde rit in Parijs-Nice te winnen. Dat was - toevallig - een rit met aankomst in Sisteron. Hij bleef het jagende peloton toen nipt voor.

Nu kreeg 31-jarige renner van Total-Direct Énergie maximaal vier minuten voorsprong van het peloton. Deceuninck-QuickStep, de ploeg van geletruidrager Alaphilippe, voerde het tempo op en zorgde ervoor dat de voorsprong van Cousin snel slonk.

Met nog ruim zestien kilometer te gaan werd de eenzame vluchter opgeslokt door het peloton. In de resterende kilometers voerden de sprintersploegen het peloton aan en werden er geen ontsnappingspogingen meer gedaan.

Sam Bennett, een van de favorieten voor de ritzege, leek op de overwinning af te koersen, maar werd op de streep geklopt door Ewan. Bol, in de eerste etappe nog derde, moest het in de laatste meters alleen doen. De 25-jarige Nederlander finishte als zevende.

Etappe 3 van de Tour samengevat in 3 minuten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie