appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Kunststof
STER Advertentie

De Proloog: Vijftien kasseistroken, valpartijen en malheur

De Nieuws BV
maandag 16 juli 2018 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Op de rustdag na de kleine hel van het noorden, praat Patrick Lodiers in De Proloog met Eurosport-commentator José Been, wielerliefhebber Job Cohen en met profrenner Sebastian Langeveld (Team Education First).

De Proloog tijdens de Tour met: Job Cohen, José Been en Sebastian Langeveld

Wieleractualiteiten te over

De redactie van De Proloog zat na het afgelopen wielerweekend met de handen in het haar. Met welke wieleractualiteit te beginnen? Genoeg te kiezen: de twee etappezeges en eindoverwinning van Annemiek van Vleuten in de Giro Rosa. Dylan Groenewegen die vrijdag en zaterdag naar de overwinning sprintte in de Tour. José Been kiest voor Marianne Vos. Ooit reeg zij de zeges aan elkaar, vrijdag in Italië won zij haar eerste rit van dit jaar. Uit een kopgroepje sprong zij weg en kwam ze in Breganze als eerste over de meet.

Waarom de Giro Rosa tegelijk wordt uitgezonden met de Tour en nauwelijks aandacht krijg? José legt uit dat het te maken heeft met de volle wielerkalender, waarbij de belangrijkste vrouwenkoers ingeklemd zit tussen de voorjaarsklassiekers en andere wedstrijden.

Vijftien kasseistroken, valpartijen en malheur

 

Aan tafel praat Patrick Lodiers verder met José, met wielerliefhebber Job Cohen en profrenner Sebastian Langeveld over de etappe die gisteren over vijftien kasseistroken voerde en die bol stond van de valpartijen en malheur. "Geschift", aldus Cohen, die vindt dat de Tour-organisatie te veel risico heeft genomen door het peloton over de smalle wegen en kasseistroken van Noord-Frankrijk te sturen.

De eerste Tour van Sebastian Langeveld

Met Sebastian blikt Patrick terug op diens eerste Tour de France in dienst van Rabobank, in 2008. Hij vertelt hoe hij in het voorjaar goed fietste en zich had laten zien in de Ronde van Vlaanderen. "Toen kwam ik in de Tour en ik wilde waarschijnlijk niet accepteren dat mijn vorm niet dusdanig was. Ik reed in de bergetappes. Dat was kommer en kwel en afzien, met 40 graden op je dak en vier, vijf cols en denkend dat je bij de beste renners van de wereld hoort. Mentaal was dat een verschrikkelijke klap." Sebastian noemt het een leerproces: "Als ik er nu aan terugdenk, moet ik er hard om lachen."

Van mechanische doping geen sprake

Verder komt een filmpje ter tafel dat op de social media druk wordt gedeeld. Het is een fragment van 6 seconden waarop Trek-renner Toms Skujins na een val zijn fiets terug op de weg zet, waarbij zijn achterwiel hard ronddraait 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een motortje, mechanische doping, zo luiden de beschuldigingen en speculaties op Twitter en Facebook. José Been denkt er anders over. "Op een ander filmpje is te zien hoe hij zijn ketting erop legt. Deze kan naar de prullenbak." José wijst erop dat er weleens een veldrijdster betrapt is op het gebruik van een motortje, maar daar is volgens haar in het geval Skujins geen sprake van.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roef en Route

Roelof van de Redactie is en route in Frankrijk en trof in de marge van de Tour een Fries gezelschap: CDA-senator Joop Atsma en geduputeerde Sander de Rouwe. Zij waren druk bezig zich te oriënteren: want een Grand Départ in Leeuwarden, dat zouden de heren wel zien zitten. En dat mag ook wat kosten.

Roef en Route

Roelof de Vries is de komende drie weken in Frankrijk om op geheel eigen wijze verslag te doen van de Tour de France, dit doet hij onder de noemer 'Roef en Route'. Elke werkdag is hij te horen tussen 13.00 en 14.00 uur in De Proloog.

Bellen met Ramona

Hoe verging het Ramona Terpstra toen ze zondag langsging bij haar man Niki? De kasseienvreter en oud-winnaar in Roubaix had de etappe van gisteren rood omcirkeld in zijn agenda, maar hij ging hard onderuit.

De Proloog

De Proloog is dé wielertalkshow van De Nieuws BV op NPO Radio 1. Elke dag tussen 13:00 en 14:00 schuiven er twee gasten aan, wordt het laatste nieuws van de Tour besproken, bellen we met Ramona Terpstra (de vrouw van Niki), werpen we een blik op de Giro Rosa en is er een bijdrage van Roelof van de Redactie in de rubriek 'Roef en Route'. Wil je niets missen? Volg ons dan op Twitter en Facebook en abonneer je op de podcast!

Muziek in De Proloog

Op de fiets, in de trein of in de auto: wij stellen een fijne muzieklijst samen met elke dag drie nieuwe nummers. Ook dit keer met wederom mooie nummers aangedragen door onze gasten!

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1