Sport

Vandaag in de Tour de France: spektakelstuk met 15 kasseienstroken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in de Tour de France: spektakelstuk met 15 kasseienstroken

Het wordt vandaag genieten in de Tour de France, voor het publiek dan. De renners kijken niet bepaald naar vandaag uit. Het is namelijk een dag waarop ongetwijfeld een of twee mannen met klassementsambities een tikje te verduren krijgen. En dat allemaal door een stel duivelse kasseienstroken.

We starten vandaag in Arras. En een kleine 155 kilometer later wordt er gefinisht in Roubaix. De liefhebber van de sport kent die naam, vanwege de spectaculaire voorjaarsklassieker.

De tourorganisatie kon het dit jaar niet laten het peloton over een aantal 'kasseien van Roubaix' te laten rijden, vijftien stuks in totaal. De eerste komen we tegen op zo'n 110 kilometer van de finish. En vanaf dat moment is het eigenlijk aan een stuk door oppassen geblazen.

21 kilometer aan kasseien

Valpartijen, lekke banden en tijdverlies. Het is de reden waarom renners in het peloton, en met name de klassementsrenners, bang zijn voor een rit als deze. Je kan hier de Tour de France niet winnen maar je kan hem hier wel degelijk verliezen.

Voor wie een gokje wil wagen: succes ermee. Hoewel je ruim honderd man kan wegstrepen daar zij een knechtenrol vervullen deze tour, is een winnaar voorspellen op een dag als deze een lastige klus. Met name doordat vandaag, in tegenstelling tot de voorjaarsklassieker, het klassement nu ook een rol speelt.

Nederlands hoop

Niki Terpstra won in 2014 de voorjaarsklassieker Parijs Roubaix. En hij neemt dit jaar ook deel aan de Tour de France en verkeert in bloedvorm. Wellicht weet hij potten te breken.

Naast Terpstra rijdt er nog een aantal oud-winaars mee vandaag. Wereldkampioen Peter Sagan bijvoorbeeld en geletrui-drager Van Avermaet, maar ook Mathew Haymen en John Degenkolb wonnen de voorjaarsklassieker. Wie denk jij dat er wint?

En let op! In verband met de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland finishen we vroeg. De verwachting is tussen 16.00 en 16.30 uur.

Waar luister jij Radio Tour de France?

Radio Tour de France-presentator Robbert Meeder is benieuwd waar jij gaat luisteren. Op de camping in Frankrijk? Op het strand in Thailand? Laat het ons weten!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Mail de titel en artiest van jouw plaat dan naar tourtop100@radio1.nl, of gebruik onderstaand contactformulier.

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}
Ster advertentie
Ster advertentie