Sport
BNNVARA

De Proloog: geel met een vleugje roze

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. De Proloog: geel met een vleugje roze

Ook vandaag kon de wielerfan zijn geluk niet op bij De Proloog. In de studio kleurde het geel met gasten Aike Visbeek, ploegleider Team Sunweb en Peter Koperdraad, directeur Benelux van fietsenfabrikant Merída. Maar natuurlijk was er naast het Tourspektakel ook aandacht voor het Roze in de Giro Rosa.

De Proloog kleurt naast het Tour-geel ook Giro-roze vandaag met Annemiek van Vleuten fier aan kop in het klassement van de Giro Rosa. Gisteren won ze met overmacht de zware klimtijdrit en heeft nu bijna drie minuten voorsprong op de nummer twee in het klassement. Willemijn Veenhoven belde met Annemiek om haar te feliciteren en vooruit te blikken op de bergetappe van zaterdag. Dan krijgt het peloton de loodzware klim op Monte Zoncolan voor de kiezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Materiaalpech bij Tom Dumoulin

Aan tafel in de studio ontvangt Willemijn ploegleider Aike Visbeek (Team Sunweb) en Peter Koperdraad. Hij is directeur Benelux van fietsenfabrikant Merida, bekend van de wielerploeg Bahrain-Merida met kopman Vincenzo Nibali. Met Peter en Aike bespreekt Willemijn de materiaalpech van Sunweb-topper Tom Dumoulin. Hij botste gisteren tegen het achterwiel van de Franse klassementsrenner Romain Bardet en brak een aantal spaken in zijn eigen voorwiel. Peter vertelt dat een lichtgewicht wiel van een racefiets veel minder spaken telt dan een wiel in een stadsfiets. Als er een spaak breekt, is het einde verhaal. Aike: "Het wiel paste niet eens meer in de voorvork."

Quote

Het wiel paste niet eens meer in de voorvork.

Aike Visbeek

Roef en Route

Roelof van de Redactie is en route in Frankrijk en reist mee in de Tourkaravaan. Deze keer gaat hij op zoek naar humor in het peloton.

Roef en Route - Roglic de schansspringer

Roef en Route

Roelof de Vries is de komende drie weken in Frankrijk om op geheel eigen wijze verslag te doen van de Tour de France, dit doet hij onder de noemer 'Roef en Route'. Elke werkdag is hij te horen tussen 13.00 en 14.00 uur in De Proloog.

De langste Tour-etappe

Voor NOS-verslaggever Gio Lippens valt er wellicht weinig te lachen tijdens de langste etappe in de tour: 231 kilometer door het vlakke land naar Chartres. Er ligt ook nog eens nauwelijks een noemenswaardig kasteel langs het parcour. Wat nu?

Fietsmerk speelt belangrijke rol

Aan tafel ontspint zich nog een gesprek over het fietsmateriaal, de specialiteit van Peter Koperdraad. Waar sommige wielersnobs hun neus ophalen voor Taiwanese fietsen als Merída en Giant, is de kans aanwezig dat hun eigen fiets van een exclusiever merk eigenlijk in Taiwan van de band is gerold. In de het profpeloton speelt de keuze voor een fietsmerk een belangrijke rol, vertelt Aike Visbeek van Team Sunweb.

De kwaliteit van bijvoorbeeld de tijdritfiets kan doorslaggevend zijn voor een ploeg om met een bepaalde fabrikant in zee te gaan. Bij het materiaal wordt door profploegen gelet op de kleinste details. Zelfs de keuze van de lak speelt een rol, aldus Aike. De fietsen van Bahrein-Merída zijn dit seizoen ontdaan van de blauwe lak, weet Peter te vertellen: "Dat scheelt net een paar grammen."

Bellen met Ramona

Ramona Terpstra komt zoals elke dag even aan de telefoon om te vertellen hoe het reilt en zeilt aan het thuisfront, nu haar man Niki in Frankrijk koerst. De eerste dag dat Niki gaat koersen is altijd wennen vertelt Ramona: "Dan is het gewoon weer stil. De tijd daarna vliegt echt voorbij. Nu denk ik ook 'oh het is gewoon alweer het volgende weekend' echt het gaat zo snel." Maar als hij dan weer terug is, is het erger dan wanneer hij weggaat: "Dan denk ik, 'oh god, wanneer ga je weer?'"

De Proloog

De Proloog is dé wielertalkshow van De Nieuws BV op NPO Radio 1. Elke dag tussen 13:00 en 14:00 schuiven er twee gasten aan, wordt het laatste nieuws van de Tour besproken, bellen we met Ramona Terpstra (de vrouw van Niki), werpen we een blik op de Giro Rosa en is er een bijdrage van Roelof van de Redactie in de rubriek 'Roef en Route'. Wil je niets missen? Volg ons dan op Twitter en Facebook en abonneer je op de podcast!

Muziek in De Proloog

Op de fiets, in de trein of in de auto: wij stellen een fijne muzieklijst samen met elke dag drie nieuwe nummers. Ook dit keer met wederom mooie nummers aangedragen door onze gasten!

Ster advertentie
Ster advertentie