appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

maandag 27 januari

Ruttes excuses zijn essentieel in de strijd tegen het opkomende antisemitisme

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Premier Rutte maakte zondag zijn excuses voor de houding van de regering tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed hij op de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Rutte verklaarde: "75 jaar na Auschwitz is antisemitisme nog altijd onder ons. 

Juist daarom moeten we voluit erkennen wat er destijds is gebeurd en dat ook hardop uitspreken.’’ De joodse gemeenschap in Nederland reageerde veelal opgelucht en is blij met de 'historische excuses' die premier Mark Rutte heeft gemaakt.  

In hoeverre helpt het erkennen van de eigen fouten in de strijd tegen antisemitisme? Zet het de herinnering weer zodanig op de kaart dat ook de nieuwe generatie denkt: dit nooit meer? Of is het een symbool dat weliswaar voor nabestaanden van grote waarde is, maar verder weinig invloed zal hebben op maatschappelijke ontwikkelingen van nu? 

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1