appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

woensdag 5 juni

Er ligt een goed principeakkoord over de pensioenen

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Na 9 jaar onderhandelen is er dan eindelijk licht aan het eind van de tunnel: Een principeakkoord over de pensioenen. Het kabinet, werkgevers en vakbonden hebben overeenstemming bereikt – het is nu aan de leden van de vakbond FNV om te beslissen over de voorgestelde deal.  

De komende twee jaar wordt de AOW-leeftijd bevroren op 66 jaar en vier maanden. Daarna stijgt de leeftijd langzaam naar 67 jaar in 2024.

In de jaren daarna stijgt de AOW-leeftijd verder, maar niet zo snel als het kabinet aanvankelijk bedacht had.

Voor elk jaar dat we langer leven gaat de AOW-leeftijd met acht maanden omhoog en niet met een jaar, zoals nu in de plannen stond. Zzp'ers worden verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Het is nu aan de leden van vakbond FNV om in een raadgevend referendum hun goedkeuring te verlenen. 

Niet iedereen lijkt er goed van af te komen. Zo lijken 40-plussers het moeilijk te krijgen. Voor zzp’ers kan de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering een flinke kostenpost worden. 

Is het kabinet te ver door de knieën gegaan voor de machtige groep zestigers? Of hebben de onderhandelaars een voorstel geschreven waarmee het pensioenstelsel de komende jaren ten goede wordt hervormd?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1