appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

woensdag 22 mei

Het is goed dat wederzijdse instemming met seks wettelijk geregeld wordt

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Als je twijfelt of iemand wel seks met je wil hebben, zul je expliciet toestemming moeten vragen als het aan ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) ligt.

Aanranding en verkrachting zijn al strafbaar en op dit moment moet het slachtoffer bewijzen dat er verzet is geboden. Maar als iemand door angst verlamd en dus geen tegenstand kan bieden wordt vervolging moeilijk.

Daarom moet in de toekomst de sekspartner duidelijk weten of er instemming is door daarnaar te vragen. In geval van een ‘nee’ geeft dat het slachtoffer volgens de ministers een betere positie om de dader te vervolgen.

Eén van de aanleidingen is de MeToo-discussie die heeft laten zien hoe vaak seksueel overschrijdend gedrag voorkomt en hoe ernstig de gevolgen zijn. En dus is het nodig om bij wet te regelen dat dit niet kan gebeuren.

Maar wat als iemand dan nee zegt, hoe bewijst die dat de seks ongewenst was?  Gaat het wetsvoorstel wel ver genoeg, of moet we Zweden en Spanje volgen waar de toestemming echt vastgelegd moet worden?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1