appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

dinsdag 23 april

Chinese bedrijven moeten uitgesloten worden bij de aanleg van het 5G-netwerk in ons land

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gestemd over een motie van GroenLinks die het kabinet oproept om bij de aanleg van het 5G-netwerk, het nieuwste netwerk voor mobiele telefoon en internet, toch vooral niet afhankelijk te worden van buitenlandse invloeden. Al staat het er met niet zoveel woorden, maar met buitenlandse invloed wordt vooral China bedoeld.

Het is een vraag waar de Tweede Kamer steeds vaker mee worstelt: Hoe moeten we toch omgaan met China? Veiligheidsdiensten zien steeds meer gevaren op het gebied van mensenrechten en spionage. Dick Schoof, de baas van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst waarschuwde onlangs nog dat we heel voorzichtig moeten zijn met het aanschaffen van Chinese of Russische apparatuur voor 5G-netwerken of andere belangrijke telecommunicatienetwerken.

Aan de andere kant is China ook steeds meer een economische grootmacht waar we niet om heen kunnen. Nederland is immers een land van handel en we kunnen het ons niet veroorloven om zo’n invloedrijke speler te negeren.

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1