appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

maandag 25 februari

We moeten de Nederlandse taal meer omarmen

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

De Vrije Universiteit in Amsterdam stopt met het aanbieden van de studie Nederlands. Volgens de universiteit is de studie een verliesgevende operatie. In heel Nederland neemt de laatste jaren het aantal studenten dat Nederlands wil studeren flink af. Het afgelopen jaar kozen maar iets meer dan 200 studenten voor de studie Nederlands.

Tegelijkertijd zien we in het dagelijkse taalgebruik steeds vaker en meer Engelse termen voorbijkomen. Woorden als appen, gamen, agile en leadership zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Bovendien wordt Engels steeds dominanter in het onderwijs.

Het gaat om onze moedertaal. Als we die niet meer spreken of begrijpen, dan gaat onze cultuur allicht ook verloren. Wat moeten we doen om de liefde voor de Nederlandse taal te behouden?

Hoe omarm jij de Nederlandse taal? Heb je een leraar Nederlands gehad die je de liefde voor de taal heeft bijgebracht? Of maakt het je niet uit dat er af en toe een Engels woord doorheen sluipt?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1