appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

donderdag 6 december

Het openbaar vervoer moet net als in Luxemburg gratis worden

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

In Luxemburg kun je vanaf deze zomer gratis met het openbaar vervoer reizen. Minister-president Xavier Bettel wil hiermee vooral mensen uit de auto krijgen en zo het fileleed verminderen en de uitstoot van uitlaatgassen verminderen.

Vooral in de hoofdstad Luxemburg Stad staan lange files omdat er dagelijks 400.000 mensen voor het werk de stad inrijden. Het openbaar vervoer was al gratis voor jongeren onder de 20 jaar, maar dat zal het in de toekomst voor iedereen worden. Nog niet duidelijk is wat er wordt gedaan aan het verschil tussen eerste en tweede klas, maar dat het wordt doorgevoerd, is zeker. In Luxemburg wonen 600.000 duizend mensen, maar bijna 200.000 mensen komen dagelijks vanuit Frankrijk, België en Duitsland de grens over omdat zij in Luxemburg werken. Ook die buitenlanders krijgen een gratis kaartje voor de bus en de trein. Hiermee wordt Luxemburg het eerste land met gratis openbaar vervoer voor iedereen.

Zou deze maatregel ook een goed idee zijn voor Nederland? Krijgen we hiermee de Nederlandse automobilisten uit die vervuilende auto en in de schonere trein, tram en bus? Zou dit de oplossing zijn voor het verminderen van de uitstoot van uitlaatgassen en het verkorten van de files? En niet te vergeten, minder mensen op de overvolle wegen, betekent toch ook gelijk meer verkeersveiligheid

Zou jij de auto laten staan als het Openbaar Vervoer gratis zou zijn?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur!
Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1