appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

woensdag 11 juli

Nederland moet zo snel mogelijk voldoen aan de NAVO-norm

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Tijdens de NAVO-top die vandaag begint zal de Amerikaanse president Trump er hard in gaan: De Europese NAVO-landen zullen meer moeten uitgeven aan defensie, de Verenigde Staten minder. In 2024 moeten alle landen voldoen aan die 2-procent-norm, zo hebben de lidstaten in 2014 afgesproken. Maar gemiddeld halen de Europese landen nu 1,47% van de afgesproken 2%, Nederland zit zelf nog maar op 1,34%.

Trump vindt dus dat het allemaal niet snel genoeg gaat en schijnt zelfs het liefst de Amerikaanse troepen uit Duitsland weg te halen. Duitsland heeft al wel aangekondigd de uitgaven te verhogen. Het lijkt er dus op dat Europa meer en sneller inzet moet tonen om zich te verzekeren van Amerikaanse steun. 

Ook Nederland, maar uit de Defensienota van 2018 blijkt dat de 2-procent-norm door Nederland niet gehaald wordt in 2024. Vindt u dat Nederland de defensie-uitgaven moet verhogen en is de onvrede van Trump terecht?

Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

 

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1