appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Mart Smeets over de Giro: 'Doping in de sport, nou en?'

ANP
woensdag 16 mei 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Simon Yates heeft de elfde etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De drager van de roze trui hield na 156 kilometer in een schitterende finale Tom Dumoulin twee seconden achter zich. Inclusief vier bonificatieseconden pakte hij daarmee kostbare winst op de Nederlander. Mart Smeets heeft alles weer gevolgd en deelt een nieuw Giro-verhaal bij EenVandaag.

Vandaag vertelt Smeets over doping. Volgens hem wordt dat in katholieke landen niet als een groot probleem gezien. "Een Belgische collega zei altijd: jullie hebben het erover en wij nemen het." In protestantse landen, zoals bij ons, worden dopingzondaren veel feller beschuldigd. "Doping is een protestants probleem, heb ik wel eens gezegd."

Mart Smeets te gast bij EenVandaag

Mart Smeets deelt, over doping in de Giro, twee verhalen. "Ooit was er bijna oorlog tussen België en Italië. Eddy Merckx werd uit de Giro gezet, want er werd bij hem 'iets gevonden.'" Een heuse Italië-boycot vond plaats in België. Maar ook Italianen konden er wat van. Smeets vertelt een ander verhaal over Marco Pantani, die net als Merckx uit de ronde werd gezet. 

Moeten we er vanuit gaan dat dat alles nog gebeurt? "Ik denk dat dat zo is", aldus Smeets. "Wij verwerpen het hier, maar in Italië en België is de manier van denken anders." Ze hebben het er daar volgens Smeets ook niet over: "Doping in de sport, ja, nou en?"

Mart Smeets over de Giro, dagelijks bij EenVandaag

Tijdens de Giro, van 4 mei tot 27 mei, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Hier duidt hij dagelijks de dag: wat is er gebeurd? En welke verhalen over de Giro moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1