appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Die Mannschaft en Löw: een geslaagd huwelijk

ANP
dinsdag 15 mei 2018 | NOS | NOS redactie

In de tijd dat Joachim Löw werkzaam is bij de Duitse voetbalbond, versleet Nederland al acht bondscoaches. Löw begon in 2004 als assistent en verlengde deze week zijn contract tot en met het WK van 2022 in Qatar. "Löw heeft van de Duitse nationale ploeg de populairste voetbalclub van het land gemaakt", zegt de Vlaamse schrijver Raf Willems.

Die Mannschaft en Löw: een geslaagd huwelijk

Willems schreef talloze boeken over het Duitse voetbal. Zijn laatste exemplaar kwam dit jaar uit en draagt de titel 'Weltmeister, het geheim van Joachim Löw'. 

De 58-jarige Löw won met Duitsland de wereldtitel in 2014, zilver op het EK van 2008 en brons op het WK van 2010. Vorig jaar pakte Die Mannnschaft goud op de Confederations Cup. Wat maakt de band tussen Löw en de bond zo sterk? "Het is een geslaagd huwelijk", vertelt Willems bij Langs de Lijn En Omstreken. "Hij heeft het team als een soort club beschouwd, en een speelstijl ontwikkeld waarin iedereen zich herkent, en die ook nog gebaseerd is jeugdopleiding."

Veel trainers worden bondscoach om naam te maken, en zodoende op de radar te verschijnen bij Europese topclubs. Löw is anders, meent Willems. De Duitser heeft die ambitie niet meer, en zou bovendien bij een club minder goed uit de verf komen. "Hij kan geen club coachen. Hij is geen 'hyperkineet' zoals bijvoorbeeld Pep Guardiola die elke seconde van de dag met een club bezig wil zijn."

Mediacircus

"Hij kan dat mediacircus ook niet aan. Löw is een denker op langer termijn", gaat de Vlaming verder. "Dat Duitsland avontuurlijk, aanvallend en technisch voetbal speelt is zijn verdienste."

Een dienstverband van 18 jaar. Dat zegt met name iets over het beleid in Duitsland. "Het is daar ook een keuze voor een bepaalde speelstijl geweest. Ze besloten weg te gaan van de oude Duitse deugden, met kampgeesten, discipline en winnen in de laatste seconde. Men koos voor een sterke jeugdopleiding en straatvoetbal. Löw is daar de architect van", aldus Willems.

En wat als Duitsland straks in juni op het WK al in de groepsfase naar huis wordt gestuurd? Krijgt de succesvolle Löw dan toch de zak? "Dat gaat allebei niet gebeuren."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1