2. PSV geeft voorsprong in tumultueuze slotfase weg, Tadic schenkt Ajax een gelijkspel

De topper in de Eredivisie tussen PSV en Ajax eindigde hectisch. PSV-aanvoerder Denzel Dumfries maakte hands, waardoor Dusan Tadic de 1-1 kon scoren. De twee hoofdrolspelers hadden het daarna nog lang met elkaar aan de stok.

In Eindhoven was er zondagochtend en middag veel vuurwerk buiten het stadion, zonder dat er uiteraard toeschouwers bij de wedstrijd zelf waren. De topper kwam matig op gang. Geen van beide ploegen slaagde erin om de controle te pakken. Ajax-rechtsback Devyne Rensch kreeg in het begin de grootste kans nadat PSV-verdediger Jordan Teze zijn voorzet tegen de paal gleed. PSV kreeg via Denzel Dumfries ook een kans, nadat Daley Blind helemaal mis zat. Doordat Jurriën Timber genoeg deed, schoot Dumfries op Maarten Stekelenburg.

In de 39e minuut stak Edson Álvarez een voetje uit om de doorgebroken Donyell Malen af te stoppen. Scheidsrechter Danny Makkelie legde de bal net buiten het strafschopgebied. Voor Eran Zahavi was dat bijna een penalty. Net als Europees tegen Olympiakos legde hij de bal zuiver in de verre hoek (1-0). De bal ging gemakkelijk over de muur, naar de hoek waar geen enkele Ajax-speler stond. Stekelenburg stond aan de andere kant van het doel aan de grond genageld.

Afgekeurde goal

Haller had aan het begin van de tweede helft de goal moeten maken. Helemaal vrij kopte hij tot zijn eigen ergernis naar de verkeerde kant van de paal. PSV werd minutenlang gedwongen tot verdedigen. Tot een geslaagde counter invaller Yorbe Vertessen in de gelegenheid bracht de bal in de goal te koppen. De jonge Belg schoot eerst op Stekelenburg en kreeg daarna een herkansing. Echter, hij had daarbij de bal op de arm gekregen. Daarom keurde de VAR de 2-0 af.

Kon PSV nu wel overeind blijven? Nee, werd het antwoord. Net als tegen Olympiakos ging het in de slotfase fout. De wapperende armen van Dumfries raakten de bal, waardoor Makkelie niets anders kon dan een penalty geven. Nadat Dusan Tadic vanaf elf meter raak schoot, werd de doelpuntenmaker witheet. Zijn woede was vooral gericht op Dumfries.

Ajax kampioen?

Door het gelijke spel heeft PSV nu een achterstand van zes punten op Ajax en een wedstrijd meer gespeeld. PSV heeft hiermee mogelijk de laatste kans op de landstitel al verspeeld. En het is pas eind februari. Om 16.45 uur is AZ-Feyenoord ook live te volgen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.