Sport
BNNVARA

Fieldlab proef bij NEC: 'Er moet voor Pasen weer publiek in het stadion zitten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fieldlab proef bij NEC: 'Er moet voor Pasen weer publiek in het stadion zitten'

Afgelopen zondag werd tijdens NEC - De Graafschap in de Keuken Kampioen Divisie voor het eerst in vijf maanden weer gevoetbald met publiek in het stadion. Met 1500 man die De Goffert mochten betreden was het stadion lang niet vol, maar bij NEC-directeur Wilco van Schaik zorgde het wel voor kippenvel, vertelt hij in Dijkstra en Evenblij ter Plekke.

Voor de test mochten maximaal 1500 mensen in het stadion zitten. Uiteindelijk zaten er 1153 mensen in het stadion. Dat was toch wel een teleurstelling voor Wilco van Schaik: "Ik dacht blind dat we binnen een week aan die 1500 supporters zaten." Desondanks zorgde de test voor kippenvel: "Omdat we weer in het stadion mochten zijn."

NEC-supporter Richard Heuveling ging niet naar de wedstrijd, omdat er voor hem te veel maatregelen en voorwaardes aan vast zaten. Een andere supporter, Graham Hickford, ging wel naar het stadion: "Het was een verademing om hier weer te zijn." Volgens Graham viel het uiteindelijk ook wel mee met alle maatregelen en had hij er weinig last van. "De heisa die eromheen was gecreëerd die vond ik eigenlijk wel meevallen. Toen ik hier was, ging het eigenlijk wel gladjes."

'We creëren een veilige situatie'

De 1153 supporters werden in de proef van Fieldlab opgedeeld in 6 bubbels met elk eigen regels. Zo mocht de ene bubbel zelf eten en drinken halen, terwijl de andere bubbel het eten en drinken gebracht kreeg. "Het doel van het onderzoek is om het aantal risicovolle contactmomenten in kaart te brengen", aldus Dimitri Bonthuis van Fieldlab. "Het gevaar van besmetting zit hem in de langdurige contacten. Deze proberen we met deze proef in kaart te brengen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alle supporters die de wedstrijd bezochten moesten zich 48 uur van tevoren laten testen en ze mochten alleen de wedstrijd bezoeken als de uitslag negatief was. Daarnaast werd op de wedstrijddag zelf ook steekproefsgewijs de temperatuur van mensen opgemeten. Zo wilde men een zo veilig mogelijke situatie creëren.

"In die omgeving hebben we iedereen met een tag uitgerust waarmee we heel nauwkeurig kunnen meten hoeveel contact je hebt met mensen hebt, op welke afstand en hoelang dat duurt. Op basis daarvan kunnen we bijvoorbeeld kijken welke opstelling we straks kunnen gebruiken om straks weer zoveel mogelijk mensen in het stadion te krijgen op een veilige manier", vertelt Bonthuis.

Mogen er meer mensen naar het stadion?

"Het zal mogelijk wel nog even duren voordat we weer op 100% stadionbezetting zitten", aldus Bonthuis. "Deze test is heel belangrijk om daarnaartoe te werken. Het duurt nog twee of drie weken voordat we hier een uitslag van over hebben. We gaan straks naar versoepeling en dan moet het doel zijn dat we kunnen adviseren dat er weer meer mensen naar het stadion kunnen gaan."

Volgens Algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik is het voor de voetbalclubs noodzakelijk dat er voor Pasen weer publiek in het stadion zit: "Als wij voor het einde van het seizoen geen publiek meer hebben in ons stadion, dan hebben wij echt grote problemen als clubs. We hopen niet op betere tijden, er moeten betere tijden komen."

Fieldlab experiment bij NEC

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie