AZ is Heerenveen de baas

2. AZ is Heerenveen de baas

AZ heeft thuis met 3-1 van sc Heerenveen gewonnen. Al maakte debutant Lasse Schöne bij Heerenveen het in de tweede helft nog even spannend.

Voormalig Ajacied Schöne trainde deze winter in Amsterdam mee en tekende deze week een contract bij de Friezen. De Deen begon direct in de basis nadat Joey Veerman in de warming-up met een blessure was uitgevallen. Ook zijn achternaamgenoot, Henk Veerman, was er niet vanaf de aftrap bij. Om tactische redenen hield trainer Johnny Jansen zijn spits achter de hand.

Dat was niet zo'n succes. De eerste aanval van de wedstrijd scoorde Calvin Stengs namens AZ uit een omschakelmoment. Eerst keerde doelman Erwin Mulder nog, maar de rebound was dan weer voor Stengs. Hierna toonde AZ wat meer lef.

Veerman niet de oplossing

Met Henk Veerman erbij in de tweede helft bij Heerenveen vergrootte AZ de voorsprong. Twintig seconden na de rust ging de bal al op elf meter na een overtreding van Jan Paul Van Hecke. Teun Koopmeiners schoot met links via Mulder in de goal. Het werd pas spannend toen Schöne een voorzet van Siem de Jong succesvol afmaakte. Een doelpunt van Albert Gudmundsson, die de eerste tachtig minuten onzichtbaar was, zorgde voor de beslissende 3-1. Met de overwinning komt AZ dichter bij de tweede plaats in de Eredivisie. De ploeg uit Alkmaar staat nu derde, maar naaste concurrent Vitesse moet nog in actie komen.