Sport
EONOS

Van sigaretten en drank naar de olympische marathon

foto: Facebookfoto: Facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. Van sigaretten en drank naar de olympische marathon

Met overmacht won Björn Koreman de marathon van Wenen. Met 2 uur, 11 minuten en 7 seconden bleef hij ruim onder de limiet voor de Olympische Spelen. Opmerkelijk, want de Brabander liep pas zijn tweede marathon. Hij debuteerde vorig jaar bij de marathon van Eindhoven en toen deed hij zes minuten langer over de klassieke afstand.

De verbetering van zijn persoonlijk record is opzienbarend en zal erg snel worden gekoppeld aan de moderne hardloopschoen die de atleten aan snellere tijden helpen. Maar volgens Koreman valt dat wel mee. Ook zijn eerste marathon liep hij op die nieuwe schoenen. De winst zit waarschijnlijk meer in de tijd waarin we leven. Door de coronacrisis kwam zijn werk stil te liggen en werd hij plotseling fulltime atleet. Die tijd benutte hij zo goed dat hij mag dromen van de olympische marathon die volgend jaar in Saporro wordt gelopen. Dit vanwege de verwachte warmte in Tokio.

Maar om dat startbewijs definitief te bemachtigen moet Koreman wel afrekenen met een flinke concurrentie. Mede door die 'wonderschoenen' plaatsten deze maand drie atleten zich voor die Spelen. Abdi Nageeye, de houder van het Nederlandse record, was al eerder verzekerd van deelname. Met een tijd rond de 2.06 staat zijn deelname niet ter discussie. Er zijn bij de mannen drie plaatsen te vergeven en de resterende twee tickets zijn aanwijsplekken. Behalve Koreman komen daarvoor Bart van Nunen en Frank Futselaar in aanmerking.

Het zal niet de eerste keer zijn dat de marathonloper bij de Olympische Spelen zal zijn. In 2012 was hij ook al aanwezig in Londen, maar dan wel als toeschouwer. Het was een periode waarin hij ver verwijderd was van zijn bestaan als olympisch sporter. Koreman studeerde en zat een flink deel van de week in de kroeg waar ook de sigaretten veel aandacht kregen.

In Langs de Lijn En Omstreken vertelde hij hoe hij dat leven inruilde voor een sportcarrière. Veel dank is hij daarbij verschuldigd aan zijn zus die hem regelmatig meelokte voor een rondje hardlopen. Toen hij zijn talent ontdekte werden de sigaretten en de drank rigoureus aan de kant geschoven en werden de tijden sneller en sneller. Het voorlopige hoogtepunt was in Wenen waar hij de olympische limiet liep. Het volgende hoogtepunt moet komende zomer zijn in Japan bij de Olympische Spelen. Negen jaar na aanwezigheid naast het parcours loopt Björn Koreman dan op het parcours.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie