Sport
EONOS

Nederlander Marcus zag 11.000 valsspelers om zich heen bij marathon in Mexico

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlander Marcus zag 11.000 valsspelers om zich heen bij marathon in Mexico

Bij de marathon in Mexico-Stad zijn ruim 11.000 deelnemers gediskwalificeerd omdat ze valsgespeeld zouden hebben. Ze zouden onderweg gebruik hebben gemaakt van auto's en het openbaar vervoer om sneller aan de finish te komen.

Er stonden vorige week 30.000 deelnemers aan de start in Mexico-Stad en ruim een derde van dat aantal werd enkele dagen later gediskwalificeerd, nadat hun elektronische chip niet elk tussenpunt had geregistreerd. Deelnemers gooiden het vervolgens op 'technische problemen', maar de organisatie zegt in een verklaring dat er veel valsspelers waren.

Nederlander Marcus Vording besloot tijdens zijn vakantie in Mexico ook mee te doen aan de marathon in Mexico-Stad. Of hij ook heeft valsgespeeld? "Nee, ik heb een van mijn slechtste tijden ooit gelopen, maar ik deed mee voor de fun", zei hij in Langs de Lijn En Omstreken woensdagavond.

Van valsspelende deelnemers heeft hij weinig gemerkt, omdat hij vooral met zichzelf bezig was. "Je let eigenlijk nergens op, behalve jezelf, want je moet toch die ruim 42 kilometer lopen."

Niet voor het eerst

Toch is Vording niet verbaasd dat er deelnemers waren die niet helemaal eerlijk zijn geweest. "Na 14 kilometer in het parcours zit er een stuk waarop je heel makkelijk een kilometer of twintig kunt afsnijden. Als je niet goed controleert, is het hek daar natuurlijk van de dam!"

Het is niet de eerste keer dat deze marathon op grote schaal deelnemers op deze manier moet diskwalificeren. Tijdens de editie van 2017 liepen zo'n 6.000 hardlopers tegen de lamp.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie