appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Sportforum over het Nederlands Elftal, Harry van Raaij en Henk Grol

NOS
maandag 16 november 2020 | EO | NOS | Floris van Hoorn

Het Nederlands elftal boekte in de Johan Cruyff Arena haar eerste overwinning onder bondscoach Frank de Boer. In het Sportforum kreeg Oranje de nodige lof toegezwaaid. Maar het was vooral Owen Wijndal die de harten had gestolen. Al een tijdje geleden zag Jeroen Elshoff dat de verdediger van AZ het zou gaan maken, hij stuurde zelfs appjes naar collega's om het te verkondigen en is nu ook blij dat hij die heeft bewaard. "Het is zo'n moderne back, het is zo'n geweldig energieke jongen en het is ook nog eens een hele leuke gast als je hem voor de camera ziet."

Het Sportforum in Langs de Lijn En Omstreken stond uitgebreid stil bij het overlijden van voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij. NOS-commentator Jeroen Elshoff maakte de voorzitter niet meer echt mee maar kan zich wel het beeld herinneren van de periode waarin de Brabander actief was. Samen met Michael van Praag (Ajax) en Jorien van de Herik (Feyenoord) vormde hij een drietal voetbalbestuurders dat echte clubmensen waren. Maar Van Raaij was meer dan dat. "Hij was een visionair en zijn tijd ver vooruit." erkent Elshoff. "De BeNeLiga, waar nu weer over gesproken wordt, daar sprak hij toen al over. Hij had het over de geldproblemen waarin Nederlandse clubs zouden komen, de Europese topclubs die zich zouden afscheiden. Hij zag dat allemaal toen al."

Herinneringen aan Harry van Raaij

Judoka Henk Grol loopt de Europese kampioenschappen mis omdat hij getroffen is door corona. De judoka's trainen op Papendal en verblijven daar in een 'judobubbel'. Maar Grol maakt daar geen deel van uit, net als een paar andere judoka's. De judobond wil daarom die vrijheden aanscherpen. Tot ergernis van Kim Polling, een van die judoka's met extra vrijheden. "Een bubbel kun je het niet noemen wantiedereen mag gewoon naar huis." In het Sportforum worden de diverse bubbels in de sport onder de loep genomen en dan blijkt dat toch niet zo eenvoudig te zijn. Spanje-correspondent Edwin Winkels vindt dat er maar één echte bubbel is geweest: de Ronde van Spanje. "Die bubbel bestond uit 380 man, die trokken door regio's in Spanje waar enorm veel besmettingen waren. Die zijn drie keer getest en er is er niet één positief bevonden." 

Sportforum De judobubbel die geen bubbel is

Nederland maakte tegen Bosnië en Herzegovina een goede indruk en zorgde voor hoop. Aanvallend maar ook verdedigend als de geblesseerde aanvoerder Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt terug zijn. Ander twistpunt is dan nog de plek onder de lat nu Jasper Cillessen geblesseerd is en bij zijn club Valencia nauwelijks aan spelen toekomt. Voetbalanalist Leonne Stentler vindt het jammer dat juist nu Feyenoord-doelman Justin Bijlow geblesseerd moest afhaken. "Ik had eigenlijk wel gehoopt dat hij deze ervaring zou snel mogelijk zou gaan opbouwen want ik zie in hem wel een potentiële eerste keeper voor Oranje."

Sportforum Het EK bekeken door de glazen bol

Blijft nog wel even de vraag staan of het EK wel doorgaat. Daarvan is iedereen eigenlijk wel overtuigd al is de vorm nog een discussiepunt. Winkels denkt dat er per groep een 'bubbel' wordt gecreëerd en Stentler verwacht een toernooi in één land. Rusland wordt daarbij genoemd en dat zijn volgens Elshoff geen geruchten die zomaar uit de lucht komen vallen. Maar de KNVB heeft gereageerd dat het vooralsnog gewoon doorgaat zoals het is bedacht. En daarbij duurt het nog even voor het zover is. "We hebben het over zes, zeven maanden. Dat is aan de ene kant dichtbij, aan de andere kant zien we de wereld soms heel snel veranderen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1