appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Handbiker Plat richt zich vol op Spelen: 'Elke dag telt mee in de voorbereiding'

NOS
maandag 16 november 2020 | NOS | NOS Sport

Handbiker en triatleet Jetze Plat richt zich vol op de Paralympische Spelen in Tokio. Maar geduld is een schone zaak, net als de Olympische sporters moeten ook de Paralympiërs door de coronacrisis geduld betrachten. Verslaggever Edwin Cornelissen ging langs bij Plat, die ook nog eens lelijk viel bij het motorcrossen.

Dit jaar stond in het teken van trainen, trainen en eindeloos trainen voor Plat. De 29-jarige atleet had zijn pijlen op de handbikewedstrijd en triatlon van Tokio gericht, in plaats daarvan traint hij nu thuis in zijn eigen krachthonk. Om nog een beetje dat wedstrijdgevoel te creëren, ging hij de strijd aan met zijn broer.

Luister hieronder naar de reportage van verslaggever Edwin Cornelissen

Handbiker en triatleet Jetze Plat richt zich op Paralympics 2021

"In de zomer heb ik tegen mijn broer een soort competitie gedaan. Hij is een valide wielrenner en tijdrijder, zo konden we tegen elkaar racen", zegt Plat. Vijf tijdritten later werd de balans opgemaakt: 3-2 in het voordeel van zijn broer. "Wel verloren, maar hoge vermogens kunnen trappen en het is een goede strijd geweest."

'Ik heb geluk gehad'

Maar dat de paralympisch kampioen van 2016 überhaupt zoveel kan trainen is ook een klein geluk te noemen. In aanloop naar Tokio 2020 had Plat een van zijn grootste hobby's, motorcrossen, in de ijskast gezet. "Om geen risico te nemen besloot ik dat niet te doen. Maar toen de Spelen werden uitgesteld, gaf ik mezelf de ruimte om weer op te stappen", aldus Plat. Toen ging het mis, een val of zoals de atleet zelf zegt 'een knullig valletje', zorgde voor een zware hersenschudding en een breuk in een van zijn nekwervels.

"Vanuit het handbiken zijn er veel mensen mede door een ongeval in een rolstoel terecht gekomen. Dus ik heb echt verschrikkelijk mazzel gehad." Nu kan de focus dus weer volledige op de Spelen. "Ik heb er vertrouwen in. Ik wil en moet erin geloven dat de Spelen doorgaan. Als ik dat niet doe, haal ik ook niet elke dag het maximale uit de training", besluit Plat. 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1