appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Verona van de Leur wil turnbond aanpakken

ANP
donderdag 29 oktober 2020 | EO | NOS | Floris van Hoorn

Voormalig turnster Verona van de Leur heeft een petitie ingediend die de misstanden in haar sport moet aanpakken. "Stop misbruik in de turnsport" is de titel en werd ruim duizend keer ondertekend. Maandag komt er een vervolg met een rondetafelgesprek bij het ministerie van VWS.

Petitie tegen turnmisstanden

Vlado Veljanoski, turnverslaggever van de NOS, gaf in Langs de Lijn En Omstreken tekst en uitleg over de petitie. Het initiatief werd gestart door zes voormalige turnsters maar de petitie werd ingediend door Verona van de Leur.

De sportvrouw van het jaar uit 2002 zit niet helemaal op één lijn met de anderen. Van de Leur wil een harde aanpak, de andere vijf zijn milder volgens Veljanoski. "Zij hebben van het onderzoeksteam van Marjan Olfers gehoord: wij nemen jullie boodschap in de petitie heel serieus en dat wordt meegenomen in haar grote onderzoek." Het onderzoek van Olfers werd afgelopen zomer gestart op verzoek van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie (KNGU).

Onderzoeken niet genoeg

Afgelopen zomer explodeerde de turnwereld toen er een hele reeks verhalen naar buiten kwam die de misstanden in de sport blootlegden. Coaches raakten in opspraak, werden op non-actief gesteld en trainingen werden uitgesteld. Er kwamen onderzoeken, van Marjan Olfers, maar ook van het Instituut Sport rechtspraak. Maar het was voor een groepje oud-turnsters niet genoeg en daarom werd er in het najaar een petitie gestart.

Na het weekend krijgt deze een vervolg met een rondetafelgesprek in Den Haag. In tegenstelling tot een hoorzitting gaat het hier om een discussie tussen onder andere politici, turnsters, KNGU-directeur Marieke van der Plas en Maurits Hendriks namens sportkoepel NOC*NSF.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1